A zöld növények betegségei és probléma okozó rovarok

A salátafélék általában gondtalan termést hoznak, viszont vannak olyan növények, például a fejes növények, amelyeket gombás fertőzések támadnak meg, amelyek alsó rothadást okoznak. Az alsó rothadás abban nyilvánul meg, hogy a növény alsóbb levelein színes foltok jelennek meg, majd az egész fej rothadni kezd. Amint észreveszi ezt a fertőzést valamelyik növényen, takarítsa be azt, vágja le a még használható részeit, amelyeket megehet, és a többit dobja ki.

leveltetu-kertontozes-Budapest

A szezon végén mindig tisztítsa ki a kertet, hogy csökkentse a probléma okozó spórák számát, amelyek a talajban telelnek, és forgassa a növényeket, hogy a saláta ugyanazon a helyen mindössze négyévente legyen, ha lehetséges. A fejes növények egyik másik gyakori betegsége az a salátafej tetejének az égése, és ez okozza azt, hogy a növény szélei megbarnulnak és elhalnak. Ez főleg egy olyan probléma, amit a túl sok napfény okoz, és nem egy gomba vagy egy rovar. Az égés általában akkor a legsúlyosabb, amikor a talaj nedvében nagy a fluktuáció. Próbálja meg a saláta növényeket egyenletesen nedvesen tartani, és válasszon olyan fajokat, amelyek ellenállóbbak az égésre.

Ügyeljen arra is, hogy széles sorokban tartsa a salátákat, hogy legyen jó a légáramlás, hogy megszáradjanak ha esik az eső, hiszen ha túl sokáig maradnak nedvesek, akkor megrothadhatnak. Van néhány rovar is, ami komoly problémákat okozhat a zöld növényeknek. Ilyenek például a levéltetvek és a kabócák, amelyek több betegséget is terjeszthetnek a a salátaféléknek. A levéltetvek puhatestűek, körte alakúak, és lehetnek zöldek sárgák, és akár lilák is. A kabócák világos zöldesbarnás színűek, kicsik, viszont annál aktívabbak. 10 napon át fújja le azokat a növényeket, amelyeket megfertőztek ezek a rovarok rovarölő szappannal, így könnyen vissza lehet őket tartani. A gyomokat is mindig tartsa ellenőrzés alatt a kert körül is, hiszen a  kabócák szeretnek a gyepen megtelepedni. A csípősebb zöldek mint a cikória, vagy a göndör zsázsa úgy tűnik kevesebb rovar látogatót vonz magához, mint az enyhébb ízű zöldek.

meztelen-csiga-kerttervezes-Budapest

Vannak olyan lárvák is, amelyek sok borsot törnek a kertészek orra alá, és ezeket úgy lehet megfékezni, hogy ketrecekkel letakarja a növényeket, így megakadályozza a rovarokat abban, hogy lárvákat rakjanak le a leveleken. Fogadja meg ezeket a tanácsokat, hogy az ön zöld növényei és termései sokkal egészségesebbek legyenek.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.