Túl a sövényen

Ön is látta azt a mesét, amelyben az erdő állatai az egyik reggel azt veszik észre, hogy a lakhelyük mellett egy zöld fal van? Ha még nem, akkor nézze meg Ön is a Túl a sövényen című rajzfilmet.

Gondolt már arra, hogy Ön is egy örökzöld falat “épít” a kertje köré? Könnyedén megteheti ezt néhány tujával, tiszafával vagy akár ciprusokból. Arra kell csak figyelni, hogy lehetőség szerint ugyanabból a fajtából képezze a sövényt.

soveny

A növényeket célszerű 60×60 centiméteres gödörbe ültetni, egymástól körülbelül 80-100 cm távolságra.

Ha nem szeretne később bosszúságot magának, akkor a magasságukat ne engedje 2 méter fölé, hiszen a 2 méter felettieket már nagyon nehéz megnyírni. A metszést csak azt követően kezdjük meg, hogy a növények már összeértek. Ha ez megtörtént, akkor elegendő évente kétszer (tavasszal és ősszel) megmetszeni őket. A metszésnél segítségére lehet, ha kifeszít ez zsinórt a sövény mentén, így szép egyenesen fogja tudni lemetszeni a kilógó részeket. A metszést úgy végezzük el, hogy a növények formája téglalap vagy trapéz alakú legyen, így elegendő napfényhez juthatnak majd az alsó ágak is.

forma1-soveny

Ha tartunk a betolakodóktól, akkor a kezdeti időszakban a sövény mellett használhatunk kerítést is, amelyet idővel majd visszabonthatunk.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.