Tudnivalók a muskátlikról!

A muskátli Magyarország egyik legnépszerűbb növénye. A muskátlikat vásárlás után pár napon belül érdemes kiültetni, hiszen már hónapok óta kevés virágföldben élt, és alig maradt már tápanyaga.

muskátli, kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest

Amikor vásárol, tehát érdemes lehet muskátli virágföldet is venni, és egy nagyobb cserepet is. A cserépből üsse ki a tövet, majd lazítsa meg a gyökeret, és már ültetheti is át a nagyobb cserépbe. Ne tömjön túl erősen és túl sok földet a növényre, mert az nem fog elegendő levegőt kapni. Ezek után 2-3 hónapig nem érdemes neki tápoldatot adni, mert a friss föld biztosít elég tápanyagot ahhoz, hogy a növény egészséges maradjon. Ha erre még tápoldatos vizet is kap, akkor teljesen kiéghet a növény. Ha tavaly már ültetett át muskátlit, akkor tavasszal jobb őket friss földbe helyezni. Amint a régi cserépből kihúzta a növényt, máris vágja vissza a régi elszáradt töveket, ez után pedig csak hagyja szabadon a muskátlit, hogy beszáradjon az a terület, ahol vágott. Átültetés után csak mérsékelten szabad öntözni a növényt, nehogy fejlődésnek induljanak azok a gyökerek, amelyek még ki sem fejlődtek teljesen. 2-3 hónap elteltével már adhat egy kevés tápoldatot is a növénynek, és így a muskátli egész nyáron gyönyörűen virágozni fog, hiszen lesz elég tápanyaga, amit a földből és a tápoldatból egyaránt megkap.

A muskátlik minimum 4 fokban tudnak élni, viszont télen mégis érdemes őket bevinni a kertből és legalább 12-15 fokban tartani, mert ha nagy a hideg akár a levelek is elszíneződhetnek. Eredetileg 2-3 naponta illik őket locsolni, de nyáron, ha nagy a hőség, akkor akár naponta is lehet, ősszel pedig vissza lehet állni arra, hogy 2-3 naponta öntözze. A kerti és a futómuskátli egyaránt egész nyáron gyönyörű virágokat terem, a már elnyílt virágokat pedig érdemes minél hamarabb eltávolítani, hogy ne rontsák az összképet. Az elszáradt leveleket pedig törje le, így elkerüli a betegségeket is.

muskátli, kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest

A muskátli legnagyobb betegsége a muskátli ödéma lehet, ami azt jelenti, hogy pöttyök alakulnak ki a muskátli levelének fonákján. Ez a betegség akkor áll fenn, amikor a vízellátás egyenetlen, tehát ha a növényt túl sok víz éri és nem képes azt elpárologtatni, mert alapból túl párás a levegő. Elkerülhető ez a betegség, ha mérsékeljük az öntözést, ha pedig már jelentkezett a betegség, akkor kevesebb öntözéssel a zöld leveleken majd idővel csökken a foltok száma. Vigyázzon tehát a muskátlijára, hiszen ez a kertek egyik legszebb cserepes virágja, amely színessé teszi a legegyszerűbb kerteket is!

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.