A tőzegmoha és a komposzt közötti különbségek

A tőzegmoha és a komposzt sokszor ugyanannak a dolognak tűnik, holott igencsak nagy különbségek fedezhetők fel közöttük. Ha egyiket használni szeretnénk a kertünkben, akkor fontos, hogy ismerjük is ezeket a különbségeket. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy megalapozott döntést hozhassunk arról, hogy melyik is lenne a megfelelő a kertünk számára.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Tőzegmoha vs. Komposzt

A tőzegmoha széles körben elérhető, tehát a kertészkedők korlátozások nélkül használhatják. Kiváló minőségű tőzegmohához is hozzá lehet jutni a legtöbb kertészeti szaküzletben, de akár online is megrendelhető. Ezzel szemben a komposztot, amely egy kitűnő organikus anyag, akár otthon is elkészíthetjük. Számos olyan előnnyel rendelkezik, amelyet a tőzegmoha is kínál, ezért annak is kitűnő alternatívája lehet. A komposzt javíthatja a talaj víztároló kapacitását, és nagyszerű alapanyagot kínál a növények növekedéséhez. Ugyanis kitűnő tápanyagforrás a számukra.

Mindezek ellenére azonban nagy szakadék van a tőzegmoha és a komposzt között. A tőzegmoha ugyanis steril, és csupán néhány mikroorganizmust tartalmaz. Savas a pH-értéke, megakadályozza a talaj tömörödését, és javítja annak a nedvességtartalmát. Valamint megjegyzendő, hogy az alacsonyabb tápanyagtartalmához képest igencsak drága.

A komposzt számos mikroorganizmust tartalmaz, és nagyon gazdag tápanyagforrás. A pH-értéke semleges vagy enyhén lúgos szokott lenni, ráadásul általában ingyen előállíthatjuk magunknak is. Annyi hátránnyal azonban rendelkezik, hogy lehetséges az összetömörödése, és tartalmazhat akár gyommagokat is.

kertépítés, kertépítés Budapest, kert építése, kert építése Budapest, kertrendezés, kertrendezés Budapest

Miért ne használjunk tőzegmohát?

Bár a tőzegmoha valóban számos módon javíthatja a kertünk talaját, sajnálatos módon két nagy hátránnyal is rendelkezik: drága és nem környezetbarát. Bár közvetlenül nem veszélyes a környezetre, nem újrahasznosuló anyagról van szó. Több ezre évbe telik, hogy biológiai eljárással hozzanak létre tőzegmohát. Becslések szerint ugyanis a tőzegtartalékok évente csak egy milliméterrel növekednek. Ezért a tőzegmoha előállítása és begyűjtése szigorúan szabályozott. Ezzel együtt pedig egy nagy széndioxid-kibocsátással járó eljárásról van szó.

Ha a számunkra gondot jelent a nagyobb kiadás, vagy szeretnénk inkább környezetbarát módon gondoskodni a csodás kertről, akkor többet ér komposztot használni inkább. A komposzt tökéletes választás lesz, hiszen ugyanazokat az előnyöket kínálja a kertünk számára, viszont olcsó és teljesen megújuló. További előnye, hogy csökkenthetjük általa az otthoni hulladék mennyiségét is.

Amennyiben azonban egy jó kompromisszumot keresünk, akkor használhatunk tőzegmohát és komposztot is. Egy kisebb mennyiségű tőzegmohát hozzáadhatunk a komposztunkhoz is. Néhány esetben pedig inkább a tőzegmoha használata az ajánlott. Például jobb választásnak bizonyul a magok számára, mivel biztos, hogy nem tartalmaz semmilyen gyomot. Ha az adott növények már kihajtottak, és megerősödtek, akkor ilyenkor is áttérhetünk a komposztra.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.