Tippek kúszónövényekhez

Sokan szeretik a kúszónövényeket, mivel remek hatást lehet kelteni velük a kertben. Ahhoz azonban, hogy elérhessük ezt a tartós díszítő hatást velük, alapos gondoskodásra van szükségük. Nyáron például bőséges öntözést igényelnek, míg télen pedig óvnunk kel őket a fagyoktól.

Érdemes speciális kúszónövény-tápanyagokat is használni, mivel ezek rendszerint tartalmazzák a növények számára fontos tápanyagokat. Ha esetleg valamilyen cserépbe ültetjük, akkor ellenőrizzük naponta a talaj nedvességtartalmát, főleg azért, mert a cserép korlátozza a gyökérzetet, amely így gyorsabban szívja fel a tápanyagokat. Főleg akkor gondoskodjunk a tápanyagok megfelelő utánpótlásáról, amikor a növényünk új hajtásokat hoz.

kúszónövény, kertépítés Budapest, kertöntöző Budapest, kerttervezés Budapest

Télen a fagyérzékeny kúszónövényeket védenünk kell a fagyok ellen. Általában megfelelő védelmet nyújthatunk a számukra a gyökereik védelmével. Elegendő, ha a növény gyökerét körbe kupacoljuk homokkal vagy földdel, esetleg beboríthatjuk levelekkel. Ha leveleket használunk, akkor érdemes letakarni még valamivel, hogy a szél ne vigye el majd.

Az örökzöldeket a tépi napsütéstől is védenünk kell, mivel amikor a talaj még fagyott a gyökerek nem képesek elszívni a vizet a fagyott talajból, viszont a napsütés hatására a levelek párologtatják a vizet, ami könnyen a növény kiszáradásához vezethet. Amennyire csak lehetőségünk van, próbáljuk meg leárnyékolni őket.

kúszónövény, kertépítés Budapest, kertöntöző Budapest, kerttervezés Budapest

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.