Teremtsünk nyugalmat a kertünkben levendulával!

A levendulát a nyugalom növényének tartják. Ez nem is csoda, hiszen számos tulajdonsága mellett jól ismert az is, hogy tea készíthető belőle, mely idegcsillapító hatású. Feszült állapotok és túlterheltség esetén ezért igencsak előszeretettel alkalmazzák. De készíthető belőle akár kenyér is, vagy igen népszerű a kozmetikumok tekintetében is. Ez utóbbi esetében beszélhetünk arc tonikról, hintőporról, testradírról, levendulafürdőről és krémekről is, melyek nagy részét akár otthon saját magunk is elkészíthetjük. Persze ehhez az is kell, hogy rendelkezzünk otthon levendulával. Ez pedig nem csak ezen termékek miatt lehet jó, hanem már csak azért is, mert gyönyörű látványt tud nyújtani a levendulamező a kertünkben. Ezzel ugyanis igazi provence-i hangulatot varázsolhatunk a kertünkbe, és ha a jótékony hatások ellenére épp ez a célunk a levendula ültetésével az is éppen elegendő indok arra, hogy belevágjunk.

levendula-kertepites

A levendula egy mediterrán félcserje, melynek keskeny, hosszúkás levelei vannak molyhosan szőrös fonákokkal. Virágai ibolyáskékek és természetesen hihetetlenül illatosak. Ez utóbbinak köszönhető, hogy illóolajak készítésére is előszeretettel alkalmazzák. Virágai továbbá alfüzérben állnak, melyeket júliustól szeptemberig hoz. Mediterrán növény révén inkább a napos és melegebb helyeket kedveli, de ettől függetlenül kibírja a szabadban a telet is. Ennek ellenére jobban tesszük, ha kissé védettebb helyen helyezzük el, és télen alatta a talajt leszórjuk fenyőkéreggel, -gallyakkal és forgáccsal. Jól tűri a szárazságot is, ezért alapvetően próbáljunk olyan talajt választani a számára, amely szárazabb, középkötött és mésztartalmú.

A levendula többféleképpen is ültethető, illetve szaporítható. Természetesen első módszer a magról való szaporítás, mely nem is jelent túlzott befektetést. Viszonylag olcsón hozzá lehet jutni a levendulamagokhoz. Azonban ebben az esetben legalább két évet kell várni arra, hogy a levendula valóban szép virágokat hozzon. Ha kicsit gyorsabb eredményre vágynánk, akkor preferáljuk inkább a palántákat, mely esetében már kicsit többet kell fizetnünk, azonban az eredmény sokkal hamarabb lesz látványos. A későbbiekben azonban egészen könnyedén szaporíthatjuk tőosztással is a levendulát.

levendula-kertepites-budapest

A levendula akár önmagában is gyönyörű látványt nyújt, de jól megfér más növényekkel is. Akár egyszerűen a zöld gyep közepére is ültethetjük, hiszen így is szemet gyönyörködtető lesz, ahogy a fák körül is. Érdemes lehet akár a rózsaágyásainkat is feldobnunk vele, hiszen ebben az esetben a levendula a hasznunkra is lehet, ugyanis a rózsák mellett elűzi azokról a levéltetveket. A látvány pedig magáért beszél majd.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.