Térelválasztás a kertben

Ha a térhatárolást szeretnénk megoldani a kertünkben, ne csak a különböző falakban és kerítésekben gondolkodjunk, hiszen megoldhatjuk úgy, hogy növényekből képezünk térelhatároló falat. Az erre alkalmas növényeket sok esetben egy bizonyos támrendszerre, az úgynevezett. pergolára futtatjuk.

pergola, kertépítés budapest, kertépítés, kertöntöző budapest, kertöntöző, kertöntözés budapest, kertöntözés

A pergolák segítségével több célt is elérhetünk, hiszen a térelhatároláson kívül esztétikai célja is van, gyönyörű látványt nyújthat. Arra kell figyelni, hogy a támrendszernek mindenképpen stabilnak kell lennie és lehetőleg ügyeljünk arra is, hogy illeszkedjen a környezetében megtalálható többi elemhez. Ha a kertünkben sok kő található, akkor nyugodtan használhatunk kőből rakott vagy fém pergolát is. Ha természetes megoldást keresünk, akkor válasszunk fából készült növénytámaszt, de ebben az esetben arról se feledkezzünk meg, hogy a fát kezelni kell, hogy így védjük meg az időjárás viszontagságaitól.

pergola, kertépítés budapest, kertépítés, kertöntöző budapest, kertöntöző, kertöntözés budapest, kertöntözés

A térelválasztáshoz sűrűn szoktak használni egy másik népszerű elemet is, a sövényt. Azonban nem csak térelválasztásra használható a sövény, a kis kerti utakat is szegélyezhetjük vele, illetve akár a virágoskertet elkerítésére is használhatjuk.

sövény, kertépítés budapest, kertépítés, kertöntöző budapest, kertöntöző, kertöntözés budapest, kertöntözés

A házból a kertben körbevezető kis kerti utakat általában időtálló szilárd burkolatból szokás elkészíteni. Annak érdekében, hogy egy kellemes élmény legyen végigsétálni rajtuk, érdemes az út mellé sövényt telepíteni.

sövény, kertépítés budapest, kertépítés, kertöntöző budapest, kertöntöző, kertöntözés budapest, kertöntözés

A sövénytelepítéssel jó hosszú időre megoldhatjuk a térhatárolás kérdését, hiszen ezek a növények általában lassan növő fajták. Ápolási munkák között mindenképpen meg kell említeni a folyamatos tápanyag-utánpótlást, az öntözést, a tisztán tartást és az egyik legfontosabbat, a nyírást.

Reméljük hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.