Téli növények a kertben

Minden embernek, aki kertes házban lakik, fontos, hogyan néz ki udvara. Ez a helyszínt a növények teszik esztétikussá, tehát lényeges, hogy miként gondozzuk őket. A meleg hónapokban könnyű dolgunk van, hiszen rengeteg fajta palánta van a boltokban, amikből gyönyörű színes virágok lesznek. A fák is virágoznak, később kizöldülnek, majd tele lesznek gyümölcsökkel. A bokrok is gyönyörűek lehetnek, ha jól formázzuk őket. Nem utolsó sorban, a napsugarak is képesek megszépíteni azokat a tereket, amelyek amúgy nem lennének olyan hangsúlyosak.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Viszont sajnos nemcsak ezek a zöldekben, virágokban és gyümölcsökben gazdag hónapok léteznek. Ott van a hideg és kopár tél is, amikor a fák ágai és az egész udvar sivárnak és elhagyatottnak tűnik. Viszont, amiért annak tűnik, még nem biztos, hogy valóban az is, vagy annak kell lennie.  Vannak olyan növények, amelyek, úgymond, nem alszanak téli álmot. Ilyenek pl. az örökzöldek. Fontos, hogy ezeket a hideg évszakokban is öntözzük, kivéve persze azokat a napokat, amikor fagy van. Ha gondoskodtunk ezekről (és letakartuk rózsatöveinket is, hogy ne érje őket a fagy), akkor áttérhetünk a dolog esztétikai oldalára. Hogy ne kelljen egész nap a vakító hótakarót bámulnunk, célszerű, ha kertünket télen is megélő díszfüvekkel tesszük hangulatossá. Ha a hó alól erőteljesen zöld fű tör ki, az nagyon szép látványt nyújt és jelzi nekünk, hogy nem kell belemerülnünk a téli kedvtelenségbe, mert létezik még élet, amely többet nyújt, mint sivár, élettelen tereket. Ezekből a növényekből vázánkba is tehetünk, bevihetjük hangulatukat a lakásba is.

Ha azt akarja, hogy ennél különlegesebb növények is díszítsék a kertjét, akkor arra is létezik kielégítő megoldás. Az egyik legnépszerűbb kerti virág, az árvácska az enyhébb téli hónapokban is megél. A kisebb virágú példányok általában kifejezetten jól bírják a hideget és a szeles időt. Nem utolsó sorban, az tartozik a leghosszabb tenyészidejű növények közé is, hiszen már szeptembertől (a kiültetés időpontjától) kezdve akár július végéig is pompázik. Ha ezt a megoldást választja, olyan lesz, mintha kertjében egész évben tavasz, vagy akár nyár honolna, még akkor is, ha közben esik a hó és hideg van. Fontos, hogy figyeljen ezekre az apró részletekre is, hiszen mennyivel szebb látványt nyújt nap mint nap egy-két lila meg zöld növénysáv, mint a tiszta fehér és kihalt udvar.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.