A tavaszi gyeplazítás és előnyei

Sokan szeretnének szép gyepet, azonban tisztában kell lenni azzal, hogy rendszeresen ápolni kell a megfelelő minőség eléréséhez. Hiszen nem elég egy kis fűnyírás, fontos tennivaló például a gyeplazítás.

Nem elég tehát öntözni, vagy tápanyagot vásárolni, mindenképp gondot kell fordítani a gyepszellőztetésre is. A használattól, a nyírástól maradt hulladéktól, a téli viszontagságoktól egy olyan réteg keletkezik a talajon, amely elzárja az oxigént a fű gyökereitől. Emellett az elhalt fűgyökerek, a taposás, mind a fű minőségét csökkentik. A kertben található bokrok vagy fák árnyéka is hatással lehet a gyep minőségére, hiszen kevesebb fényt kap, a ritkuló fű miatt pedig gyomosodás esetleg mohásodás alakulhat ki. Ez mind elnyomhatja a füvet, vagy kedvezőtlen állapotokat hozhat létre. A talaj tápanyag és vízellátása jelentősen javul a gyepszellőztetés eredményeként. A felső talajréteg fellazításával biztosítjuk a megfelelő víz és tápanyag felszívódást. A lazítást nem mindegy milyen munkafolyamatokkal hangoljuk össze és természetesen az sem mindegy milyen időszakban végezzük el.

Tavasszal vagy nyár eleji időszakban az optimális megoldani a gyepszellőztetést. Legalább 8 centiméter hosszúságúra hagyjuk a füvet, hogy ne száradjon ki. A munkálat akár egy megfelelő gereblyével is megoldható. Ez azonban nagyobb terület esetén fárasztó munka lehet, ami azzal a kockázattal jár, hogy nem lesz egyenletes a hatás. Speciális készülékekkel sokban megkönnyíthetjük a munkát, otthonra elég egy kisebb teljesítményű gép, nagyobb területre már nagyobb teljesítményűre lesz szükség. Vannak kombinált talajlazító gépek is amelyeknek gyűjtőkosárral is rendelkeznek, de ha ezeket a gépeket használjuk érdemes utána átgereblyézni a földet, összeszedve a gyökérmaradványokat. Természetesen bérelni is lehet megfelelő gépet, vagy szolgáltatót hívni. Akármelyik utat választjuk, biztosan megéri a gyönyörű látvány. Ha az egy időben végzendő munkálatoknál tartunk, szót kell ejteni a tápanyag utánpótlásról is. Lehetséges választás a műtrágya. Könnyen kezelhető és minden szükséges tápanyag megvan benne. Azonban mint minden mesterséges anyagnál, figyelni kell, hogy nehogy túladagoljuk, mert kiégetheti a gyepet. Érdemes a tartósan kiváló tápanyagellátást biztosító fajtát választani, mert az hosszú távú megoldás lehet. A szerves trágya nem módosítja nagy mértékben a talaj tápanyag összetételét. Viszont több munkát igényel, mert nem csak kiszórni kell, hanem bele is kell forgatni a talajba.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.