Tavaszi előkészületek a szép kert érdekében

Mindenki szereti, ha kertje a stílusának megfelelő és gyönyörűen pompázik a meleg hónapokban. A legtöbben ebből a célból költöznek kertes házba: az udvart egy olyan színtérnek kívánják használni, ahol megnyugodhatnak és kikapcsolódhatnak, néha kerti összejöveteleket szervezhetnek, nyugodtan olvashatnak, és süthetnek-főzhetnek.

Ahhoz, hogy ezek a dolgok valóban kellemesek legyenek, elengedhetetlen a szép környezet. Senki nem érezné jól magát, ha derékig érő fűben kéne utat vágnia magának a kerti padokhoz, vagy folyton hatalmas kövekbe botlana. Az ember inkább akkor érzi otthonosan és kényelmesen magát, amikor egy saját megtervezésű, szép és hasznos növényekkel teli térben áll. Ehhez azonban folyamatos tervezgetés és karbantartás szükséges. Nem elég, ha évente egyszer nekiállunk, és elrendezzük a kertet. Minden hónapban megvannak a teendők, amiket föltétlenül el kell végeznünk. Ezt nagyon sokan elfelejtik, és amikor úgy döntenek, hogy kertes házba költöznek, igazából nem is számolnak ezzel. Figyelmüket csak annak szentelik, hogy milyen kellemes is lesz ott élni, de arról megfeledkeznek, hogy ez felelősséggel és munkával is jár. Hogy ne legyen majd nyűg a nyakán a kertgondozás, mindenki figyeljen rá, hogy csak akkor költözzön kertes házba, ha tudja is azt gondozni, vagy van erre szakosodott embere.

Hogy szép kertünk legyen a nyári hónapokban, igazából már télen el kell kezdenünk az előkészületeket. A hideg évszak végén le kell nyesnünk az ágakat, hogy azok rügyezhessenek, figyelnünk kell az ösvények épségére és rendszerezésére, valamint ki kell gondolnunk, hogy miket fogunk majd ültetni. Amikor vége a hidegnek, és biztosan nem lesz már több hó, akkor kezdődik csak igazán a munka java. Elő kell készítenünk a földet a magok elvetéséhez, a térről megmaradt virágokat rendbe kell hozni (például a rózsát, amit lefödtünk szalmával, hogy ne fagyjon meg, most kifödjük, és kicsit megnyessük), végül pedig elültetni az új magvakat. Innentől kezdve már csak a karbantartásra kell hogy gondunk legyen, de félreértés ne essék, ez korántsem olyan egyszerű feladat! Folyamatos odafigyelést és energiát igények, úgyhogy még tavasz elején érdemes átgondolni, hogy milyen igényű növényeket választunk. Ha nem vagyunk túl gyakorlott kertészek, akkor mindenképpen megéri először kevésbé igényes növényekkel kezdenünk, és csak pár szezon múlva bevezetni a bonyolultabbakat.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.