Tanuljunk a kerti talajról!

Miután már szert tettünk némi ismeretre a talajtextúrákkal és –struktúrákkal kapcsolatban, arról is tanulhatunk, hogy miképpen javíthatjuk fel azt. A talajjavítókról mindazonáltal érdemes tudni, hogy nem trágyák. Még akkor sem, ha némelyik valóban tartalmaz trágyát. A trágya a talaj tápanyagtartalmának növelésére szolgál, míg a talajjavítók segítségével feljavítható a talaj struktúrája és textúrája, amely jobb vízelvezetéshez, levegőzéshez és egyéb paraméterekhez vezet.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

A talaj pH-értéke

A pH-érték nagyon fontos tulajdonsága a kertünk talajának, és fontos tudnunk ezt a számot. De mi is az a pH-érték? Nos, ez az érték a talaj savasságát vagy éppen lúgosságát adja meg. Néha úgy is utalunk rájuk, mint édes vagy savanyú talaj. Az édes talaj lúgos, míg a savanyú savas.

A talaj pH-értéke a növények egészsége szempontjából is nagyon fontos. A pH-érték közvetlen befolyással bír a talaj termékenységére, mivel ez szabályozza a tápanyagok felszívódásának mértékét. Ezpedig azt jelenti, hogy hiába trágyázzuk a kertünket, ha annak pH-értéke nincs megfelelő tartományban, a növények nem fognak tudni hozzáférni a hozzáadott tápanyagokhoz. Ettől függetlenül lehet, hogy a mérgező elemek könnyebben oldhatóvá válnak, ami miatt károsodhatnak a gyökerek, és a növények elpusztulhatnak. Illetve, a nem megfelelő pH-érték mellett a hasznos baktériumok nem tudnak elszaporodni, és ezen mikroorganizmusok nélkül a talaj szerkezete szegényes lesz.

Némely növény a lúgos, mások pedig inkább a savas talajt kedvelik. Ezért mindenképpen érdemes némi kutatómunkát végezni, mielőtt összeválogatjuk a növényeket a kertünkbe.

Persze mindezek után felmerülhet a kérdés, hogy miképpen is tesztelhetjük a földünk pH-értékét. Az otthon kertészkedők számára megfelelő lehet egy egyszerű tesztkészlet, amely a legtöbb kertközpontban megtalálható. De ennek alternatívájaként használhatunk lakmuszpapírt is. De otthoni módszerként használhatunk szódabikarbónát és ecetet is. A lúgos talaj forr, ha ecetet adunk hozzá, míg a savas ugyanezt teszi a szódabikarbóna hatására.

A talajjavítók használata

Amikor talajjavítót használunk a kertünkben, akkor mindenképpen gondolnunk kell a talaj pH-értékére is, hiszen maguk a talajjavítók is képesek lúgosítani vagy savanyítani a földet. Például, ha a talajunknak magas a pH-értéke, akkor az azt jelenti, hogy az igencsak lúgos. Ezért nem adhatunk hozzá fahamut, hiszen ennek magának is magas a pH-értéke. Ehelyett inkább egy savasabb talajjavítót kell használnunk, mint például a tőzegmoha vagy a komposzt.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

A legjobb talajjavítók a következők:

  • aprított fakéreg (kissé savas),
  • komposzt – bomlott növényi anyag (általában enyhén savas),
  • tőzegmoha (savas),
  • trágya – használható juh-, tehén-, ló-, nyúl- és csirketrágya (az első jellemzően savas, míg a többi általában lúgos),
  • levélhulladék (savas),
  • fenyő tűlevele (savas),
  • fahamu (erősen lúgos).

A legjobb, ha a kert bevetése előtt minimum egy hónappal adjuk hozzá a talajhoz a talajjavítót. A hónap letelte után pedig érdemes újratesztelni a földünket. Ha a pH-érték még mindig túl magas vagy alacsony, akkor adhatunk neki egy második kezelést is. Azonban figyeljünk arra, hogy soha ne lépjük túl az ajánlott mennyiséget. Mindig tartsuk észben, hogy akár évekbe is telhet, mire teljesen feljavítjuk a talajt, és megváltozik a pH-érték.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.