Színes kert télen is

A téli időszakban az örökzöld növények ültetésével, színesebbé varázsolhatjuk havas kertünket, úgy is, hogy meghagyjuk az évszak maga szépségét. Egy kis dekorálással és ügyességgel, hangulatosabbá is tehetjük, mint például a kiépített világítással vagy kerti lámpák elhelyezésével. Erkélyládánkat feldobhatjuk egy-két tő díszkáposzta beültetésével is, mely jól bírja a fagyokat, ez akár a tavaszi virágok kibújásáig díszíti balkonunkat.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Udvarunkba ne csak lombhullató cserjéket, hanem örökzöld növényeket is ültessünk, melyek nem csak a zöld színt adják kertünk számára, de a fagyos napokon a levelekre rátelepedett zúzmara, különleges csipkés és elegáns kinézetet ad a növénynek. Ezek lehetnek tűlevelűek vagy könnyen gondozható lomblevelűek is, melyek vastag leveleinek köszönhetően, nem csak télen, de nyáron is színt visznek kertünkbe. Könnyen alakíthatóak, jól bírják a metszést, így alakjukat és magasságukat ízlésünknek és a helynek megfelelően alakíthatjuk. Sziklakertünkbe helyezzünk el lassan növő örökzöld bokrokat. Ültethetünk még somokat, melyek a lombullás után megmutatják ragyogó piros és sárga színű vesszőiket. Adjunk helyet a kúszó borókáknak, melyek kevés gondozást igényelnek, de a rajtuk maradt apró termések a kék, a sárga és piros bogyóikkal csinosítják a kopár kinézetet, az év leghidegebb hónapjában is. Ültessünk kora tavaszi hagymákat virágos kertünkben, melyek a hótakaró alól is kibújnak, ilyen például a hóvirág, ezt követik a télikék, a sáfrányok és a krókuszok.

Készítsünk madáretetőt, ez nem igényel nagy anyagi ráfordítást, de egy téli családi programnak kiváló lehet. Így segíthetünk a környékbeli madaraknak átvészelni a telet, és magunknak is egy élményt adhatunk a megfigyelésükkel. Alakítsunk ki télikertet udvarunkban, melyet egy jó tervezéssel télen és nyáron is élvezhetünk. Ennek legegyszerűbb módja a terasz beépítése, ami előnyösebb is a hőátadás miatt. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor egy különálló is megfelel az udvar egyik sarkában.

A télikertnél először is el kell döntenünk, hogy mire is szeretnénk használni, milyen szerepet töltsön be életünkben. Ott szeretnénk-e kiteleltetni növényeinket, tárolásra, vagy esetleg ott tartózkodásra használnánk. Ha ez utóbbi, akkor egy úszómedencét is elhelyezhetünk benne. Míg télen kint mindent ellep a hó, mi növényeink közt gyönyörködhetünk a természetben.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.