Segítsünk a madaraknak télen!

Általában nehezen viseljük a telet, nemcsak a hideg miatt, de a sok sötétség miatt is. A nappalok nagyon lerövidülnek. Azonban egy madáretetővel kicsit feldobhatjuk a sötét téli napjainkat és még a madaraknak is segíthetünk. Amellett, hogy a téli hidegben a kihelyezett eleséggel gondoskodhatunk a kedvesen csiripelő madarakról, még jól is járunk, hiszen hasznos segítőtársakra lelhetünk bennük.

fa_madáretető

A gondoskodást az év melegebb időszakában meg fogják hálálni nekünk, hiszen összeszedik a különböző kártékony rovarokat, amelyek nem csak a kertünknek árthatnak, de akár számunkra is rendkívül bosszantóak lehetnek.

Ha madáretetőt szeretnénk kihelyezni, több lehetőség közül is választhatunk. Egyrészt vásárolhatunk egy már előre elkészített madáretetőt a boltokban. Természetesen ez a megoldás jár a legkevesebb munkával, azonban ez a legköltségesebb is.

madareteto-hazilag

A másik és egyben olcsóbb megoldás az, hogy készítünk egy sajátot házilag. Ez természetesen több időt igényel, mint a bolti madáretető, de nagyon hasznos és kellemes hétvégi időtöltés lehet, amibe akár még a gyerekek is becsatlakozhatnak.

Madáretető készítése PET palackból:

  1. Első lépésben alaposan mossuk ki az átlátszó PET palackot, majd szárítsuk meg.
  2. Ezt követően fektetve egy éles késsel vágjunk rá a palack aljától 10-15 centiméternyire egy nyílást. Arra figyeljünk, hogy a nyílás mérete kellően megfelelő legyen.
  3. A beázás ellen azzal védekezhetünk, ha a palackot lezárjuk a kupakkal. Figyeljünk arra is, hogy egy vízálló zsinórral lógassuk fel, így hosszabb időn keresztül is használható lesz.
  4. Ha kész, akkor töltsük fel madáreleséggel, majd akasszuk ki egy olyan helyre, ahol a ragadozók nem férnek hozzá.