Őszi teendők a kertben

A nyári tikkasztó hónapok már elmúltak, és egyre rövidülnek a nappalok. A nyaranta nap mint nap gondozott kert egyre színesebbé válik, és az őszi időszakban igen sok feladat hárul ránk. Az első fagyok előtt érdemes elvégezni ezeket, hogy növényeink jó állapotban maradjanak, és felkészítsük a terepet az első havazás megérkezésére.

oszi-teendok-kertepites-budapest

Az ősz kiváló időpont arra, hogy átültessük növényeinket. A nyaranta a kertben tartott növények gyakran bekerülnek télre a négy fal közé. Ezeket mindenképpen érdemes átültetni ilyenkor. Ősszel akár új növények is kerülhetnek a kertbe, például rózsákkal színesíthetjük az otthont övező környezetet. Arra azonban mindenképpen ügyeljünk, hogy ezzel ne várjuk meg az első fagyokat, hiszen az már nem megfelelő a gyökerek növesztéséhez.

A kerti bokrokat, cserjéket ekkor célszerű visszavágni. A lehajlott, elöregedett ágak egyértelműen arra hívják fel a figyelmet, hogy a visszavágás nélkülözhetetlen, ellenkező esetben akár el is halhat a növény. Körülbelül a negyedéig kell visszavágni azokat, de ez persze függ a bokor vagy cserje fajtájától. A sövényt nem elegendő pusztán visszavágni, de arra is ügyelni kell, hogy ezt úgy tegyük, ne keletkezzenek lyukak benne. A lehullott falevelektől is érdemes megszabadulni, így friss levegőhöz és napfényhez juthat a növény és nem kell a korhadástól sem tartani.

A gyep állapotára a téli nedvesség, az alacsony hőmérséklet és a kevés napfény kifejezetten rossz hatással van. Fontos, hogy a lehullott leveleket folyamatosan távolítsuk el róla, hiszen azok alatt a gyep a mohásodás veszélyének lenne kitéve. Az utolsó fűnyírás idejét november elejére érdemes időzíteni, de a fű ne legyen rövidebb öt centiméternél. Nem árt, ha gyeptrágyát is használunk ősszel. A kifejezetten erre az időszakra ajánlott fajták alacsony nitrogéntartalommal és magas káliumtartalommal bírnak. Ez utóbbi javítja a faggyal szembeni ellenálló képességet.

oszi-teendok-kertepito-budapest

Az első fagy megérkezése előtt célszerű a fagyérzékeny növényeket letakarni, vagy például buborékfóliába csomagolni. Az olyan nyári hagymákat, mint például a dáliáé, egy jól levegőző ládában a pincében helyezhetjük el. A cserepes növényeket hordjuk be a lakásba, a kinti csapokat pedig zárjuk el, nehogy gond adódjon fagy idején.

Ugyan télen a kertépítés szerelmeseinek kicsit le kell mondaniuk rajongásuk tárgyáról, de ha minden szükséges feladatot elintéznek ősszel, úgy tavasszal is kiváló állapotban találják a kinti területeket.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.