Nyári díszcserjék és metszésük

A nyári díszcserjék rendkívül dekoratívak viszont ezeket folyamatosan metszeni kell a nyári szezonban. Minden növényt célszerű nyáron is metszeni több ok miatt is, ezért mindenképp megéri rá időt szakítani, mert később kifizetődő lehet, ha a díszcserje újra visszanyeri eredeti tündöklő formáját.

fa-oltas-kertontozes-Budapest

Az első lépés a díszcserjék metszése előtt, hogy megtisztítja a szerszámokat és ellenőrzi, hogy azok elég élesek e. A piszkos szerszámok ugyanis sajnos rengeteg különböző fertőzést is átadhatnak a növénynek. Most összegyűjtöttünk önnek 5 díszcserjét, és annak metszési módját, hogy az ön kertje is tündököljön. Az első ilyen díszcserje a rododendron, aminek metszésére kb. május-júniusban kell sort keríteni elvirágzása után. Annyi a teendő, hogy levágja az elnyílott és elhervadt virágokat, valamint a beteg ágakat is. Ilyenkor arra kell törekedni, hogy a növény újra szép legyen és fontos dísze a kertnek.

A következő a babérmeggy, aminek nyári metszése június környékén ejthető meg, miután elvirágzott a növény. A megrövidíteni kívánt ágakat vágja vissza egy-egy levél felett, a levelekre viszont vigyázzon, azokba ne vágjon bele, mert az kevésbé esztétikussá teszi a növényt és sokat ronthat a külalakon. A kamélia egy látványos virágú díszcserje, aminek örökzöld és fényes a lombja. Ennél a cserjénél az elvirágzás utáni virágos hajtásokat kell visszametszeni egészen az új, egészséges rügyekig, hiszen a növény mindig az előző évi ágain nyit új hajtásokat. A jezsámen az a díszcserje, amelynél elengedhetetlen a metszés ahhoz, hogy a cserje a következő évben is megfelelően nyíljon. Amikor a növény elvirágzás, vágja vissza a virágos ágakat egészen egy egészséges rügyig, vagy éppen egy olyan oldalhajlásig, amelyen olyan bimbó van, ami még nem nyílt ki.

fa-oltas-kertepites-Budapest

Végül, de nem utolsó sorban a kék táskavirág, amely igazából erőteljes metszést nem igényel, de metszéssel csökkenteni tudjuk a méretét, harmadával érdemes visszavágni a gyenge és vékony ágakat, hogy a cserje n nőjön túl nagyra, mert az már visszataszító is lehet.

Ha ön tehát rendelkezik valamelyik díszcserjével a felsoroltak közül, akkor mindenképpen érdemes ezeket a tanácsokat megfogadnia, mert ha nem metszi rendszeresen és megfelelően a díszcserjéket, akkor azok sajnos hamar képesek elpusztulni, pedig nincs is szebb egy friss és gyönyörű díszcserjénél egy egészséges gyeppel bevont családi ház udvarán.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.