Növények tápozása mesterséges és szintetikus tápanyaggal

A legtöbb növénynek, de főként azoknak a virágzóknak, amelyek nem kerülnek elfogyasztásra, szükségük van a relatíve rövid tavaszi, de sokkal inkább nyári időszak során arra, hogy egy kis extra tápszerrel mielőbb virágzásra és gyors növekedésre késztessük őket. Erre számtalan alternatíva létezik a különféle tápanyagok formájában, de amennyiben szem előtt tartjuk környezetünk védelmét is, akkor érdemes lesz a természetes alternatívák mellett a mesterséges alapanyagú tápszerek kapcsán is előnyben részesíteni a kevésbé károsakat.

A természetes tápszer

Amennyiben egy szuper természetes alapanyagot keresünk ahhoz, hogy növényeink elegendő mennyiségű tápot kaphassanak, ahhoz érdemes visszanyúlni nagyanyáink egyik kedvelt gyógynövényéhez, a csalánhoz, amit ők nem csak magukon használtak – például méregtelenítésre –, hanem növényeik szépítésének érdekében is. Ehhez nem lesz más dolgunk, minthogy összegyűjtsünk egy nagy csokorra való fiatal csalánt, amit beleteszünk egy hordó vízbe ázni. Körülbelül két nap után a hordó vize bezöldül, és kellemetlen szagúvá válik, ami azt jelezi, hogy a csalánlevelekből kiáztak a legfontosabb alapanyagok, így a víz garantáltan tápanyagban gazdaggá vált. Minél többet öntüzünk és minél több friss vízzel töltjük fel a hordót, annyi friss csalánnal pótoljuk ki a vizet. Ha ezzel öntözzük növényeinket, nem csak gyorsabban növekednek majd, hanem hosszú és dús virágzással hálálják meg a kis extra törődést.

biokerteszet-kerttervezes-budapest

A mesterséges tápszer

Amennyiben nincs kedvünk természetes alternatívával vesződni, természetesen a boltban is találhatunk olyan műtrágyákat, amelyek bár részint károsak a környezetre – mint minden műtrágya –, de ha a vízben oldódó változatokat választjuk, akkor a károsítás mértékét relatíve minimalizálhatjuk. A vízben oldódó műtrágyák nem csak virágokhoz, hanem zöldségekhez és fűszernövényekhez is alkalmazhatók, és mivel komplexek, illetve sokrétűek, ezért alkalmazhatjuk őket fejtrágyaként, levéltrágyaként, de még csepegtető öntözésnél is. Fontos, hogy soha ne keverjünk erősebb koncentrációt, mint amennyi az adagolási szabályzatban adott, hiszen míg a természetes tápszereket nem tudjuk túladagolni, a mesterséges műtrágyával nagyon könnyen kivégezhetjük kedvenc növényeinket. Érdemes egyébiránt az ilyen típusú trágyát tavasztól késő őszig adagolni, méghozzá folyamatosan, hogy mindig elegendő tápanyag jusson növényeinknek.

uveghaz-kertontozes-budapest

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.