Növények, amelyek egyetlen kertbarát kertjéből sem hiányozhatnak

A vadvilág legjobb növényeinek listája nyilván egyénenként változó, azonban van néhány, amely egyetlen kertbarát kertjéből sem hiányozhat. Egyrészt azért, mert tökéletes tápláléknak számítanak a méheknek, a pillangóknak és egyéb rovaroknak. Némely pedig magvakat kínál a madarak számára. De nézzük csak, hogy pontosan melyek is ezek a növények!

Az egyik ilyen növény a takácsmácsonya, mely gyönyörű, magasra megnő és szinte szoborszerű. A lila virágai egyszerűen vonzzák a rovarokat, a magvai pedig tökéletesek a tengelicék számára. A levélhónaljakban lévő víz csapdába ejti a rovarokat, amelyek további tápanyagot jelentenek a növény számára. Ez a növény így egyszerre csodás és okos.

Egyszerűen ellenállhatatlan a méhek számára a piros lóhere, hiszen annak a virágzásakor más virágokat észre sem vesznek. Ez nem is véletlen, hiszen a pollenjei hatalmas mennyiségű proteint és aminosavat tartalmaznak. Ez pedig szénhidrátban nektárt számít a méhek számára. Segít nekik nagyobb és egészségesebb felnőtt méhekké válniuk.

Nagyszerű növény még a mézontófű is, amelyet a világ minden táján alkalmaznak, mint zöld trágyát. Tökéletesen vethető tavasszal és ősszel is, hiszen a magjai hideg hőmérsékleten is kicsíráznak, és át is telelnek. A gyökerei nagyszerűek a talaj számára, hiszen lazítják a szerkezetét. A virágai pedig nagyszerű nektár és pollen lelőhelyei a méheknek és azok barátainak.

Talán sokak számára meglepő, hogy ezen a listán szerepel a csalán is, hiszen a legtöbb kertész egyetért abban, hogy semmi keresnivalójuk a kertben. De a csalántól a kert csak még érdekesebb lesz. A rovarok több mint 40 faját szolgálja ki, amelyek között olyanok is vannak, mint a legszínesebb pillangók. De vonzzák a katicabogarakat is, a madarak pedig késő nyáron megeszek a magokat.

Erre a listára való az alma is. Az almának a fája otthona lehet a zuzmók, fagyöngyök, hernyók lárvái és különböző kéreg alatt élő bogarak számára. A virágai vonzzák a méheket, a gyümölcsei pedig a madarakat, pillangókat, darazsakat és kisebb emlősöket. És természetesen a kertész is jól jár a gyümölccsel.

Egyszerűen kihagyhatatlan a listáról a borostyán is, amelynek a kései virágai tökéletesek a rovarok számára, a bogyói pedig a madaraknak. A méhek számára pedig ugyanilyen nagyszerű növény lehet a terjőke kígyószisz.

Az egyik legkorábbi nektárforrás a bogárkirálynők számára a sáfrány. Így a vadvilágos kertből ez is kihagyhatatlan.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.