Mitől lesz szép és gyönyörű a gyep?

Bár sokan nem így gondolják, a gyep a kertnek az egyik legfontosabb eleme. Igaz, hogy kevésbé látványos, mint például a sok színben pompázó virágok, viszont, az esztétikához elengedhetetlen, hogy ez a része is szép legyen a kertnek. A közhiedelemmel ellentétben, gondozása nem csak annyiból áll, hogy rendszeresen megnyírjuk. A munkálatok az egész évre kiterjednek, kivéve persze azt az időszakot, amikor hótakaró borítja.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Már tavasszal, általában a márciusi hónapban el kell kezdeni a munkálatokat. Ezt nevezik a gyepszellőztetés folyamatának, ami abból áll, hogy az elszáradt felületeket el kell távolítani, felseperni a lehullott ágakat és gallyakat. Így esély van arra, hogy az új fű rendszerezetten és frissen nőhessen ki. Gyakori jelenség, hogy a fű a téli hónapokban megfertőződik egy hó által okozott gombabetegséggel. Ebben az esetben azonnal védekeznünk kell ez ellen, ahogy felszáradt a hó, és úgy látjuk, hogy nem is várható több hóhullás. Ezt a folyamatot a trágyázás követi, amely biztosítja azokat a tápanyagokat, amelyre szükség van ahhoz, hogy a fű egészségesen és rendszerezetten fejlődjön majd a későbbiekben. Azonban, ha ezeket elvégeztük, akkor sem dőlhetünk nyugodtan hátra, mint aki „dolgát jól végezte”. Folyamatos odafigyelésre és rendszeres karbantartásra lesz szükség a továbbiakban is, amely sajnos nem csak a fűnyírásból áll, hanem sok más tevékenységből is, amely kiterjed egész nyárra, sőt, akár az őszi hónapokra is (ha igazán igényesek akarunk lenni).

Helyenként, ahol úgy látjuk, hogy gyérebb a réteg, szükség lesz újravetésre is. Az áprilisi hónap vége fele már megtörténhet az első fűnyírás is, ez mondjuk attól függ, hogy milyen éghajlati és időjárási viszonyok vannak abban az évben. Mindenesetre, maximum májusban már mindenképpen sor kerül rá. Fontos, hogy az első lenyírást követően folyamatosan locsoljuk. Legjobb, ha erre kerti locsolót alkalmazunk, amely pont erre a célra van kitalálva. Ez a szerkezet nem is fogyaszt olyan sok vizet, mint gondolnánk, ráadásul nem is kell egész nap működtetni. A nyári hónapokban tanácsos hetente, de legalább kéthetente lenyírni. Ilyenkor arra kell nagyon vigyáznunk, hogy a levágott részeket takarítsuk össze, mert ha ezek a füvön maradnak, akkor az alatta levő részek megsárgulnak, majd megrohadnak, és akkor potyára volt az egész éves munkánk, mert a következő szezonig nem fog helyrejönni. Ősszel az lesz a dolgunk, hogy a felületet felkészítsük a hidegre. Ilyenkor legjobb, ha újra megtrágyázzuk, viszont ügyelnünk kell arra, hogy ez kimondottan őszi trágyázásra való anyag legyen, mert a tavaszi többet árthat, mint használ!

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.