Mire lesz szükségünk az igazi mediterrán hangulatú kerthez?

A mediterrán hangulatú kertek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban is. Ez nem is csoda, hiszen a jókedv, az öröm, és a gondtalanság jut az eszünkbe róla. Valamint a mediterrán kert kifejezetten a nyárhoz kapcsolódik, amikor a legtöbben szünetelhetnek a munkában, vagy mennek el nyaralásra. Azonban mindennek hátulütője, hogy a mediterrán kertnek tele kell lennie mediterrán növénnyel, melyek nem feltétlenül viselik jól a mi hidegebb teleinket. Ezért, ha ilyen kertet szeretnénk, jól meg kell, gondoljuk, hogy milyen növényeket is ültetünk, illetve számolnunk kell azzal, hogy a többségét inkább cserépbe kell majd tennünk, hogy a hidegebb téli napokra védett helyre vihessük azokat.

kerti-tuzrako-elokeszito-asztal-kertontozes-Budapest

Az első növény, amely mindenkinek eszébe jut a mediterrán kert hallatán, a citromfa (vagy éppen narancs, esetleg más citrusféle). Nagyon sokan rendelkeznek is ilyen fával, hiszen összességében nem olyan nagy ördöngösség a tartása. Elültethető magról is, ebben az esetben azonban nem fog teremni (kivéve, ha közben be nem oltatjuk). Figyelembe kell vennünk azonban, hogy nagy a nedvesség igénye, és hogy ez kifejezetten az a növény, amely nem fogja kibírni a szabadban a telet. Ezért mindenképpen cserépbe kell ültetnünk, hogy a hidegebb napok beköszöntével, fedett területre vihessük.

Igazi mediterrán hangulatot varázsolhatunk a kertünkbe néhány pálmafa segítségével is. Ezek többsége természetesen úgyszintén nem viseli jól a hideget, azonban szerencsénkre találhatunk olyanokat is, amelyek ki tudnak telelni a szabadban is. Ilyen például a japán kenderpálma, amely akár a -16 C fokot is átvészeli. Ehhez azonban a törzs körül talajtakaró védelmet kell neki biztosítani, mivel a csapadékot már nem annyira viseli jól. Kissé óvatosabban kell bánni a kínai kenderpálmával, mely szintén jól viseli a hideget, azonban csak azután szabad kiültetni, miután elérte az 1 m-es magasságot. Ha igazán magas pálmafát szeretnénk a mediterrán kertünkbe, akkor válasszuk az indiai kenderpálmát, mely akár a 15 m magasságot is elérheti, és télen a -20 C fokot is kibírja, amennyiben gondoskodunk a talajtakaróról és a csapadékvédelemről. Ugyancsak jól bírja a hideget a törpe szabalpálma és a tűpálma is, melyek kisebb termetűek, de akár a -20 C foktól alacsonyabb hőmérsékletet is átvészelik.

kis-kertek-kerttervezes-budapest

Természetesen más növények is vannak, amelyekkel mediterrán hangulatot érhetünk el. Ilyenek a levendula, a leander, a szerelemvirág, a kefevirág, az agavé, a sétányrózsa vagy éppen a banánfa.

Ezen felül azonban tehetünk mást is azért, hogy valódi mediterrán hangulatú kertünk legyen. Rejtsünk el például néhány nőalakot ábrázoló szobrot a növényeink között, vagy alakítsunk ki magunknak egy mediterrán teraszt hajlított vas székekkel, homokszínű székhuzatokkal és kockás asztalterítővel. Ugyancsak igazi ékköve lehet a mediterrán kertnek az ivókút, melyet ha borostyánnal is körbefolyatunk, akkor igazi különlegességgé fog válni.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.