Milyen dísznövényeket ültessünk tavasszal a kertbe?

Az ember nem hiába költözik olyan házba, amelynek kertje is van, hanem azért, mert valamilyen módon ki szeretné ezt használni. Van, aki csak tárolásra, van, aki gyümölcsfák, hasznos növények termesztésére. Viszont a legtöbb ember azért költözik kertes házba, hogy udvarát kikapcsolódás céljára használja. Ennek előfeltétele, természetesen, hogy az esztétikus legyen. Ehhez pedig bizonyos intézkedésekre van szükség…

Ahhoz, hogy kertünk esztétikus legyen, elengedhetetlen a rendszeres gondozás. Ha biztosítottuk az ültetési felületeket, akkor már jöhet is a tervezés: hova szeretnénk a fákat, a bokrokat és a virágágyásokat. Akármit is tervezünk az udvarunkra, a dísznövények semmiképp nem maradhatnak ki. Ezek adják az egész hangulatát és varázsát. Általában már kora-tavasszal el kell kezdenünk a munkálatokat, ha azt akarjuk, hogy igazán szépek legyenek. Ehhez persze időben be kell szereznünk a palántákat, és a tápanyagokat. Nagyon sokféle díszítő növény áll a rendelkezésünkre, amelyet attól függően válogatunk meg, hogy milyen stílusú kertet szeretnénk. Fontos, hogy ezek ne legyenek annyira elütőek egymástól. Ugyanis, ha túlságosan eltérnek színben és „stílusban”, az ronthat a kert esztétikáján, holott a dísznövényeknek pont az lenne az alapvető funkciójuk, hogy szépek legyenek, akár egymás mellett is.

A legnépszerűbbek közé a nefelejcs tartozik. Igaz, hogy ez egy tavaszi növény, de erre az időszakra el sem lehetne képzelni szebbet! Mivel egy időben virágzik a tulipánokkal és a jácintokkal, lélegzetelállító hatást nyújthatnak már a meleg hónapok előtt. Szerencsére nem túl kényes, szinte akármilyen típusú talajban megél. Azonban nemcsak virágokban gondolkozhatunk, amikor dísznövényekről beszélünk! A díszfüvek is legalább annyira látványosak! Ráadásul fele annyi gondozást sem igényelnek. Külön, és más növények mellett is rendkívül jól mutatnak. Ha egyedül vannak, akkor a saját szépségük emelődik ki, viszont ha más növények mellett, akkor sem nyomják el azokat, inkább még jobban kihangsúlyozzák őket. A dísznövények elhelyezése a kertben tehát szinte elengedhetetlen, viszont sokszor nincs is annyi gond velük, mint gondolnánk: ha nem akarunk virágok ültetésével bajlódni, 1-2 ilyen díszfüves sáv is képes kétszeresére fokozni a hely esztétikáját. Ezeket vegye figyelembe, amikor megtervezi kertje küllemét.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.