Milyen a jó oltás?

Az oltást főként azok szokták gyakorolni, akik szeretnék elérni, hogy a kertjükben lévő gyümölcsök elég ellenállóak legyenek, vagy akár azt, hogy finomabb legyen a gyümölcsük íze. Van egy jó hírünk: a jó oltáshoz nem kell hatalmas szaktudás, csak néhány egyszerű dolog.

fa oltás, oltás, kertépítés, kertépítés Budapest

A vágáshoz nem árt, ha van egy jó éles oltókésünk. Az oltást általában a gyökérnyaki részbe célszerű elvégezni. Válasszunk egy olyan ágat, amely legalább ujjnyi vastagságú. Ennek keressük meg az egyik simább részét és ezen ejtsünk függőleges irányban egy bevágást, amely legalább olyan széles, mint a nemes rész. Próbáljunk meg arra figyelni, hogy a fa részbe is belevágjunk, lehetőleg egyetlen vágással, ne faragással.

fa oltás, oltás, kertöntözés, kertöntözés Budapest

A nemes részből kell készítenünk egy metszlapot két rügy közötti részből. Ezt lehetőleg egyetlen vágással készítsük el. A metszlap olyan széles legyen, hogy illeszkedjen a már bevágott felületre. Akkor igazán jó az illesztésünk, ha a fa- és a háncsrész ugyanazon a részen érintkezik. Ha ezt sikerült elérnünk, akkor jó szorosan rögzítsük őket. Ezt megtehetjük akár oltócsappal, szalaggal vagy akár egy fonallal is, de bármi megteszi, ami megtartja őket.

fa oltás, oltás, kerttervezés, kerttervezés Budapest

Sikeres oltás esetén ha az oltócsap kihajtott, akkor az eredeti növény oltás feletti részét el kell távolítani, majd az összeforradás után célszerű a kötözőt is eltávolítani, nehogy belevágjon a fába idővel.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.