Mikor ültessük át a cserjéket?

Habár tél nem kifejezetten számít a legmegszokottabb időszaknak a cserjék átültetése szempontjából, azonban ez ne riasszon el minket attól, hogy télen fogjunk hozzá. A téli hideg még segítségünkre is lehet, hiszen így a cserje gyökerét körülvevő földlabda keményebben összeáll, nem fog szétesni és így a gyökérzet sem fog sérülni.

Ahhoz, hogy ez így legyen, a cserje körbeásását követően a földlabdát hagyjuk legalább egy estére a gödörben, hogy jól megkeményedhessen, majd csak másnap reggel ültessük át az új helyére. Így még bebugyolálni sem szükséges a földlabdát, mivel nem fognak leesni róla a kisebb nagyobb földdarabkák.

cserje átültetés, kerttervezés Budapest, kerttervezés, kertöntözés

Amire érdemes figyelni, hogy a koronáját óvatosan kössük össze és vigyázzunk rá, mivel a hidegben az ágak könnyebben törnek, illetve a fenti módszert csak téltűrő cserjéknél és gyümölcsfáknál lehet alkalmazni.

Honnan tudhatjuk, hogy egy növény téltűrő? A boltban vásárolt növények esetében elég könnyű dolgunk van, mivel a növények címkéjén általában fel szokták tüntetni, ha az adott növény képes jelentősebb károsodás nélkül átvészelni a telet a szabadban is. Persze itt is kifejezetten bizonyos hőmérsékleti tartományban értendő ez, ami az általában megszokott téli időjárásra igaz, azonban az utóbbi néhány évben tapasztalható különösen kemény telek erre rácáfolhatnak.

cserjék átültetése, kertépítés Budapest, kertépítés, kerttervezés

Ha pedig nem boltban vásárolt növényről van szó, akkor utolsó mentsvárként marad számunkra az internet, ahol biztosan megtalálunk minden ezzel kapcsolatos információt az adott növényről.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.