Miért ültessünk gyümölcsfákat is?

A gyümölcsfák gyönyörűek, és nagyon hasznosak tudnak lenni a kertünkben. Ezért nem is meglepő, hogy mennyi ember szeretne gyümölcsfát nevelni a kertjében. A gyümölcsfák jó esetben hatalmas terméssel látnak el minket, amely sokszor sokkal nagyobb haszonnal jár, mintha zöldségfélékkel vergődnénk. Továbbá a zöldségekkel ellentétben a termés ugyanarról a fáról érkezik, amelyet már akár évekkel ezelőtt ültettünk. Nem is beszélve arról, hogy a gyümölcsfák mennyivel szebb látványt nyújtanak. Általuk a kertünk egyszerűen varázslatos lehet.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Egy nagyon jó dolog a gyümölcsfákban, hogy nagyon sokat nyújtanak, miközben sokkal kevesebb gondozást igényelnek, mint egy hagyományos kert. Ugyanakkor a gyümölcsfatermesztés nagyon is vonzó lehet, ha bele gondolunk abba, hogy valami olyasmit csinálunk, ami hosszú életű lesz.

A gyümölcsfa nevelésének több lépése van. Először is ki kell választanunk egy fát, és azt a kertünk leginkább megfelelő helyére kell elültetnünk. Az ültetés után pedig gondoskodnunk kell a fánk számára az öntözésről, kitámasztásról és további tevékenységekről, amelyek ahhoz kellenek, hogy megfelelően gondját viseljük a fánknak.

Gyümölcsfaültetés ősszel

Azoknak, akiket érdekel a gyümölcsfák nevelése, tudniuk kell, hogy bár fát ültetni az év szinte bármely időszakában lehet, az ősz mégis kimagaslóan jó idő a gyümölcsfaültetésre. Ezért nekünk is érdemes erre az évszakra időzíteni a fáink elültetését. Mindennek oka egyébként az, hogy az őszi ültetés néhány előnnyel jár. Elsősorban is a fák ekkor már nincsenek akkora hőhatásnak kitéve, mint a nyári hónapok alatt, ezért nem szükséges olyan gyakran öntözni őket. Másodsorban pedig, ha ilyenkor ültetjük el a fákat, akkor még a gyökereiknek is lesz idejük jól gyökeret verniük, mielőtt még elindulni a tavaszi nagy fejlődés. Tehát így időt adunk a fának ahhoz, hogy alkalmazkodjon a talajhoz, és elérjen egyfajta stabilitást a tavasz beköszönte előtt.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Válasszunk fát!

Vannak alapvető dolgok, amelyeket érdemes tudni függetlenül a fa fajtától is. Mindazonáltal muszáj tudnunk legalább néhány dolgot kifejezetten arról a fáról is, amelyet ültetni akarunk. Jó, ha utánajárunk a speciális szükségleteinek. Például nagyon fontos, hogy megtudjuk az ültetni kívánt fáról, hogy megfelelnek-e a számára a nálunk fennálló időjárási körülmények. Érdemes olyan fát választani, amely szépen tud növekedni a mi környékünkön is.

Másik dolog, amelyet érdemes észben tartani, hogy vannak fák, amelyek termőképességének a biztosításához más fákra is szükségünk lesz. Egyes fák ugyanis önmagukban sterilek, és szükség van további fákra, amelyek beporzóként szolgálnak majd. Fafajtától függően lehet ez a beporzó ugyanolyan fajtából való, vagy egy teljesen másik fa is.

A legjobb fafajta kiválasztása elsőre talán nehézkes feladatnak tűnhet, azonban életbevágóan fontos ahhoz, hogy a kertünk sokáig teremni tudjon. Ha elakadnánk, akkor érdemes felkeresni helyi faiskolákat, ahol megfelelő tanácsokkal tudnak majd ellátni minket.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.