Még éppen van idő átköltöztetni a fákat!

Sokan követik el azt a hibát, hogy nem jól választják meg az ültetni kívánt fák helyét. Sajnos ez egy olyan hiba, amelyet csak évekkel később -, amikor a fa már megnőtt – veszünk észre.

Azonban szerencsére ilyenkor sincs minden veszve. Azokat a fákat ugyanis, amelyek még kevesebb, mint 5 éve lettek elültetve, általában egész sikeresen át lehet ültetni. Szerencsénkre ennek pont most van itt az ideje, hiszen az átültetésre a legalkalmasabb időszak az októbertől márciusig terjed. Fontos azonban, hogy csak a fagymentes napok jöhetnek szóba. Éppen emiatt a jelenlegi enyhe november tökéletesen megfelel erre a célra.

fiatal fa, fa átültetés, kertépítés, kertépítés Budapest

Az átültetést célszerű földlabdával együtt elvégezni, hiszen így csökkenthetjük a növény gyökérveszteségét. Első lépésként ássuk körbe a fát. A gyökérlabda formázásához fontos, hogy ferdén szúrjuk le az ásót. Ezzel át fogunk vágni több oldalgyökeret is, ettől azonban nem kell megijedni, a főgyökérzetet kell védenünk.

fiatal-fa, fa átültetése, kerttervezés, kerttervezés Budapest

A kiemelés szó szerint a legnehezebb része a folyamatnak. Fontos, hogy mielőtt kiemelnénk mindenképpen vágjuk át a maradék gyökérzetet, hogy ne tartsa egyik sem a növényt a jelenlegi gödrében. Az átszállítás során ha nem visszük túl messzire, akkor akár egy zsákba is tehetjük földlabdástul a növényt. Fontos azonban, hogy az újraültetés során ezt távolítsuk el.

Az új helyen próbáljuk meg ugyanolyan mélyre ültetni a fát, mint amilyen mélyen a korábbi helyén is volt. A gödröt alaposan töltsük meg, majd jól öntözzünk meg, illetve ahogy a föld megroggyan, folyamatosan töltsük fel.

fiatal-fa, átültetés, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Az átültetett fánk az első friss hajtásait a tavasszal fogja hozni majd.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.