Madáretetők: az őszi és téli kert ékkövei

Az ősz beköszöntével az egész kertünk megváltozik, ahogy annak a hangulata is. A fák lassan elvesztik a lombkoronájukat, a fű is megáll a növekedéssel, a sok színes virágnak pedig csupán az emléke marad meg a hidegebb időszakra. Az eddig talán kint tartott cserepes virágainkat is be kell lassan hordanunk a házba, vagy legalábbis valamilyen fedett és enyhébb helyre, hogy ne fagyjanak meg. Mi lehet tehát ebben az időszakban az, ami mégis pozitív hangulatot varázsol a kertünkbe a zord és hideg időjárás ellenére is? A válasz egyszerű: a madáretetők.

madareteto-kertepites-budapest

A madáretetők több szempontból is igencsak hasznosak lehetnek. Egyrészt egy szépen elkészített madáretető már önmagában is dísze lehet a kertnek. És ez nemcsak az őszi és téli időszakra igaz, hanem az egész évre. Másrészt pedig az odacsalogatott madarak mégis életet varázsolhatnak a kihalt kertünkbe. Hiszen a kipusztult virágok, és az elaludt fák a csendes őszi és téli napokon igencsak szomorú és elhagyatott látványt tudnak nyújtani, melyet akár fel is pezsdíthet a folyamatos madárcsicsergés. Továbbá pedig valami jót is tehetünk a madáretetéssel, hiszen a tél beköszöntével igencsak lecsökken a táplálékhoz jutás esélye a madarak számára. Ha pedig már a kertünkbe szoktak télen a madarak, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az év többi szakában is ellátogatnak majd hozzánk, és ennek az lesz a haszna számunkra, hogy a kártevőket és bogarakat is összefogdossák majd.

A madáretető elkészítése igencsak sok alapanyagból megtörténhet attól függően, hogy mennyire szeretnénk látványos etetőt rakni a kertünkbe. Ehhez elég lehet akár egy konzerv- vagy egy tejes doboz is, de a barkácsolók akár faanyagból is összeeszkábálhatnak egyet. Továbbá pedig valójában szinte bármiből lehet jó madáretető alapanyag. Ha pedig nem szeretnénk bíbelődni az egésszel, akkor nyugodtan vásárolhatunk is egy nekünk tetsző darabot.

madareteto-kertontozo-budapest

Ha már megvan a madáretető, akkor azt fel is kell tölteni, melyhez szintén kaphatunk készen összeállított madáreleséget, de megfelelő lehet a dió, a köles, a napraforgó- vagy a tökmag is. Arra figyeljünk csak, hogy a madáretető legyen mindig feltöltve, hiszen ha már hozzánk szoktak a madarak, akkor szinte felelősséggel tartozunk értük és az etetésükért. Ellenkező esetben pedig könnyen el is szokhatnak tőlünk, és így nem érjük el a kívánt hatást.

Amennyiben tehát Ön is szeretne egy kis életet varázsolni a kihalt kertjébe az őszi és a téli napokra is, akkor valóban jó döntésnek fog bizonyulni egy madáretető elhelyezése. Az pedig, hogy az milyen lesz már csak az Ön kreativitásán, ízlésvilágán és persze a kert kinézetén fog múlni.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.