Legyen a kertünk csigamentes!

Az ősz az év azon szaka, amikor számos tojással találkozhatunk. Sajnos azonban ez most nem a tyúkok által „előállított”, ehető tojásokra értendő, hanem a csigák és meztelen csigák által lerakottakra. A legtöbb puhatestű ugyanis ilyenkor rakja le a tojásait, amelyekből aztán kifejlődik a zöldségevő, idegesítő kártevők következő generációja. Ezek szinte áttetsző, egy milliméter átmérőjű tojások, amelyek egyébként nagyszerű táplálékai lehetnek a madaraknak, vagy éppen a már előbb említett tyúkoknak.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Sajnos minden évben fel kell venni a harcot a csigákkal. Már az év elején észlelhetjük a jeleket arra nézve, hogy a következő évben mennyi várható belőlük. Ahhoz azonban, hogy a csigák és meztelen csigák jelentette problémát teljes mértékben megszüntessük, több szinten is szükséges a támadás. Olyan fegyverzetet vethetünk be, mint a csigavadászat, a rézkorlátok felállítása vagy a biológiai fegyverek. Persze még ezek mellett is előfordulhatnak egyedek, amelyek kedvükre falják a kertünk termesztését.

A csigavadászatot nyilván minden lehetséges pillanatban végezhetjük. Valószínűleg mindig fogunk találni egy-két kidobható egyedet. Ezen felül azonban érdemes rézzel impregnált szőnyeget és szöveteket helyezni a sérülékenyebb növények közé, de rézszalagot is körbehúzhatunk a cserepek szélén. Mindez igencsak hatásosnak fognak bizonyulni. A biológiai hadviselést végezhetjük fonalférgek elleni szerek öntöző kannába való keverésével. Majd érdemes ezzel a vízzel öntözni. Ennek az alkalmazásával valóban óriási eredményeket lehet elérni. Mindenesetre az biztos, hogy nem lesznek tele lyukacskákkal a növényeink.

Végső megoldásként néhány csirkét is be lehet engedni a zöldséges kertbe, de ez csak nagyon ritkán ajánlott, amikor úgy látjuk, hogy kevesebb kárt okozhatnak a növényekben, mint a kártevők.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

A termés betakarítása után, és a növények pusztulásával a rézzel impregnált szőnyeget fel lehet venni, és a következő évben újra fel lehet használni. Ugyanez igaz a rézszalagra is, amelyek a következő évben újra védelmet jelenthetnek a kártevők következő generációjával szemben. A fonalférgek elleni szerrel pedig akár még ősszel is körbe lehet öntözni, hogy elpusztítsuk az esetleg kitelelő férgeket.

Mindezeket a módszereket alkalmazva, lehetőségünk lesz megélni egy olyan évet, amelyben a lehető legkevesebb csigával és az azok okozta kárral találhatjuk szemben magunkat. Ez pedig minden bizonnyal a győzelem érzésével fogja eltölteni a folyamatosan a kártevőkkel küzdő kertészeket.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.