A legnépszerűbb karácsonyi növények a kertben

Az olyan növényeket, mint a magyal, a borostyán és a fagyöngy már jóval a keresztények adventjének megjelenése előtt is használták az ünnepek alkalmával. Az örökzöldekkel védekeztek hajdanán a gonosz szellemektől, és ünnepelték az új eljövetelét a téli napforduló idején. Amikor pedig a karácsony teret hódított magának Európában, az örökzöldek megmaradtak az ünneplés eszközeiként, de már új jelentéstartalmat kaptak.

Rozmaring

Az ünnepi növények kvintesszenciája a rozmaring, amely annyira klasszikus, mint maga a karácsonyfa. Ez azért van, mert a hagyomány szerint rozmaring is volt Jézus bölcsőjében. A középkorban úgy gondolták, hogy akit megcsap a rozmaring illata szentestén, az boldog és egészséges lesz az elkövetkező évben. Ezért kezdtek el rozmaringot is használni a karácsonyi díszítés során.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Magyal

A druidák úgy gondolták, hogy a magyal egy szent növény, a vörös bogyóinak és tüskéinek pedig varázserőt tulajdonítottak. Ugyanakkor a magyal az örök élet és a termékenység szimbóluma is volt. Úgy tartották, hogy ha fellógatják a magyalt az otthonokban, akkor az szerencsét és védelmet hoz a lakók számára. A keresztények átvették a magyal hagyományát a druidáktól, a keltáktól és rómaiaktól. Azonban a magyal ma már Jézus Krisztus szimbolizálja. Méghozzá a vörös bogyók Jézus vérét szimbolizálják, amelyet a kereszten hullatott, a hegyes levelek pedig a tüskekoronára reflektálnak, amelyet Jézus viselt a keresztre feszítéskor.

Fagyöngy

A fagyöngy felfüggesztésének a hagyományát szintén a druidáktól örököltük. Annak idején ennek is misztikus erőket tulajdonítottak, és úgy tartották, hogy szerencsét hoznak a háztartásra. A norvég mitológia szerint a fagyöngy a szeretet és a barátság jelképe volt, és valószínűleg innen ered a hagyomány, miszerint a fagyöngy alatt állóknak csókot kell váltaniuk egymással. Maga a tradíció azonban mégis Angliából indult, ahol le kellett szedni egy bogyót a fagyöngyről, mielőtt egy személyt megcsókolhattak. Ha nem maradt több bogyó, akkor nem csattanhatott el több csók sem.

Borostyán

A borostyán télen való használatának hagyománya évezredekkel korábbra nyúlik vissza. Mivel a borostyán egész éven át zöld maradt, ezért néhányan úgy gondolták, hogy az nyilván mágikus tulajdonságokkal rendelkezik. Ez vezetett ahhoz, hogy a téli hónapok alatt otthoni dekorációnak használják. Ahogy a magyal, úgy a borostyán is az örök életet és az újjászületést szimbolizálj. A 15. és 16. századokban már a templomok díszítésénél is előkerültek. Ekkor már a borostyán a házasság és a barátság szimbóluma is volt egyes kultúrákban, a keresztényeknél pedig egy szükséges eszköz abban, hogy isten segítségét kérjék.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Számos olyan növényt ismerünk még, amelyek színesebbé teszik a karácsonyi ünnepeket, mint például a mikulás virág, a karácsonyi kaktuszok vagy maga a karácsony fa. Igaz ez utóbbit az emberek színesítik nem pedig a természet. Mégis a fent felsorolt néhány növény talán mindenki számára ismerős lehet a karácsonyi időszakból.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.