Kötelező kerti munkálatok a hideg időszakban!

Télen a kert fagyos, hideg és kopár. Nincs kedvünk kimenni, szeretnénk csak az ablakból végignézni a téli hónapokat, de ilyenkor is akad egy két tennivaló, így azt igyekezzünk még a hó esés előtt elvégezni.

Először is, meg kell tisztítanunk a földet, az elszáradt növényektől, mint a paprika, paradicsom, vagy esetleg virágok szárai. A fák alól gyűjtsük össze a leveleket, és az elszáradt növényekkel együtt, eláshatjuk, vagy tegyük komposztba, így tavaszra lesz értékes trágyánk, amivel tápanyagozhatjuk a földet, szebb termésre számítva. Figyeljünk oda, hogy csak egészséges maradványokat tegyünk bele, mert a beteg növényekkel megbetegítjük a komposztot, és így tavaszra a baktériumokat újra a földre szórjuk. Ezeket, mindig semmisítsük meg, égessük el, vagy a zöld hulladékkal együtt, dobjuk a szemétbe. A metszést igénylő növényeket, vagy ha a bokrok kinőtték helyüket, vágjuk vissza, a gallyakat, szedjük össze. Ha a fák és bokrok alatt hagyunk egy kis avart, az idővel lebomlik és szerves anyagaival gazdagítani fogja a talajt. A kisebb fák és bokrok alját terítsük be levelekkel vagy akár homokkal. Ezzel megakadályozhatjuk elfagyásukat. Ha enyhe telünk van, a zöldségeskertben megfelelő gondoskodással hagyhatunk különféle zöldségeket, mint a kelbimbó, zöldpetrezselyem, téli saláta vagy a téli póréhagyma. Folyamatos szedésükkel mindig friss zöldségekhez juthatunk, és főként szervezetünknek biztosíthatjuk a vitaminokat és ásványi anyagokat.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

A kert legfontosabb téli teendője a földforgatás. Ezt végezzük el még a fagyok előtt, mert a fagyos földet nagyon nehéz lesz ásni. Folyamatosan ellenőrizzük az évelő növények és rózsák védelmét. A hó beálltával, ne lapátoljunk rájuk havat, mert a tömörödött hóréteg kárt tehet a bennük. Kötözzünk össze minden olyan oszlopos örökzöldet, mely a lehulló hó alatt összenyomódhat, letörhet. Mellőzzük a só szórást udvarunkban. Fagymentes napokon már ültethessük a rózsákat, és ilyenkor ne feledjük az örökzöldek öntözését sem. A februári hónapban, már készülhetünk a tavaszra, fejezzük be a fák és dísznövények metszését. A kert az év minden napjára tud munkát adni, persze ez időjárás függő. Vannak olyan telek, amikor a hó már novemberben leesik és csak február végén olvad el. Ha az időjárás mégis kedvez nekünk, akkor mindig találhatunk kint valami kikapcsolódást ezekben a szürke hónapokban.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésér