A komposztálás a kertészkedés egyik legkielégítőbb feladata

A tél közeledtével a kert elveszíti fénypompáját, mi pedig mindannyian szembesülünk a vegetálással és az elmúlással. Az évelők is szürkülnek, és metszést igényelnek. Bár a robusztusabbak addig maradnak fenn, ameddig csak tudnak, hogy élelmet biztosítsanak a madaraknak és biztonságot a rovatoknak és kisebb emlősöknek, a fák azonban mind elhullajtják leveleiket.

Ez az időszak a kertészkedőket komposztálásra készteti, hiszen jó, ha készítünk egy olyan organikus élelmiszerforrást, amellyel a következő évet jól lehet kezdeni. Továbbá legalább láthatjuk, hogy a „haldokló” világban is tudunk készíteni valamit, amely az élet fennmaradását segíti elő. Sőt, egy tökéletes világban minden kertésznek három halom komposztja kellene, legyen. Ebből az első az, amelyik éppen használatban van a kertben, a második az, amelyik nyugodtan rothad valahol, a harmadik pedig az, amelyik még feltöltés alatt áll. Ha az első elfogyott, akkor a második lép a helyébe, a harmadik lesz a rothadó, és elkezdhetünk feltölteni egy harmadik halmot. Ez legalábbis egy nagyon jó módszer arra, hogy mindig legyen kéznél komposztunk.

Fontos, hogy a keverékünk jó legyen. Ez azt jelenti, hogy ne legyen benne túl sok fűhulladék, hiszen ha csak ebből fog állni a komposztunk, akkor az elég büdös lesz. Viszont az már jó lehet, ha teszünk hozzá reszelt paprikát, leveleket és egyéb komposztálható anyagokat is. És persze a konyhai hulladék is, és minden, amit nem fogyasztunk el, mehet a halomba. Jó, ha kölcsönkérünk egy aprítógépet, hogy a fásabb részeket is megfelelően leapríthassuk, hiszen így sokkal gyorsabban megy végbe a rothadás. Minél többször aprítjuk le, vagy éppen reszeljük át a komposztunkat, az annál finomabb, jobb minőségű lesz. A legjobb, ha kisebb időközönként leaprítjuk a hulladékot, hiszen sokkal tovább tart, ha megvárjuk, hogy akár egy évnyi hulladék is összegyűljön, és csak azután látunk neki a feladatnak. És így egyúttal sokkal macerásabb is a dolog. Egy nagyobb halom komposztnak az elkészítése egyébként nagyjából két évig tart.

A komposztálással újrahasznosíthatunk számos természetes anyagot és összetevőt, amelyet egyébként kidobnánk. Ezzel új célt kap a kidobott étel vagy éppen a lenyírt fű és megmetszett fa is. Végül pedig a kertünk termékenységét is nagyban javíthatjuk vele. Ezzel segítjük elő az élet tiszta és hatékony körforgását.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.