Kezdje el már most megtervezni a veteményest!

Talán egy kicsit korainak tűnhet már így február vége felé azon gondolkodni, hogy mit ültessen majd veteményesbe, de most még bőven van időnk arra, hogy alaposan végiggondoljuk, hogy a nyáron milyen zöldségeket és gyümölcsöket szeretnénk. Minden bizonnyal az elmúlt években is volt már arra példa, hogy a nyáron jöttünk rá, hogy de jó lett volna, ha ezt is meg azt is ültettünk volna tavasszal, vagy akár rájöttünk arra, hogy valamit rossz helyre ültettünk, mert mennyivel jobb lett volna, ha inkább egy másik helyre ültetjük.

veteményes budapest, veteményeskert budapest, kertépítő budapest, kertépítés budapest

Kora tavasszal még van lehetőségünk és időnk arra, hogy kijavítsuk a korábbi hibákat, illetve, hogy alaposan átgondoljuk a veteményesünk idei felépítését, hiszen ilyenkor nincs útban még a növényzet, így könnyen hozzáférünk mindenhez.

A tervezést célszerű azzal kezdeni, hogy leírjuk egy papírra, hogy miket termeltünk eddig, melyikből mennyi termés lett, illetve egy külön listába összeírhatjuk, hogy mi mást szeretnénk még megtermelni magunknak. Célszerű azt is figyelembe venni, hogy mennyi időnk lesz a kertünk gondozására, ha úgy gondoljuk, hogy az idén kevesebb időnk jut a veteményesre, akkor célszerű egyrészt olyan növényeket ültetni, amelyek kevesebb gondozást kívánnak, illetve akár már most beszerezhetjük a fenyőkérget és a szalmát, amellyel letakarjuk a talajt, hogy kevesebb gyom telepedjen meg rajta. Ez azért is előnyös, mert így a kártevőktől is megóvhatjuk egy kicsit a kertünket.

A tervezés során érdemes odafigyelni arra, hogy azokat a zöldségeket (répák, hagyma, stb.), amelyeket gyakran szedünk, helyezzük a veteményes szélére, hogy könnyen hozzáférjünk. Kicsit beljebb ültethetjük a salátát és a retket. A veteményes hátsó részébe ültessük a paprikát és a paradicsomot, mivel ezek magasabbra nőnek. A gyümölcsök közül szintén ide ültessük a málnát is, mivel jó nagy bokorrá nő.

A veteményesünkbe ültethetünk fűszernövényeket is, amelyek akár segíthetnek a kártevők távol tartásában is.

Ha úgy tartja kedvünk, akár érdekes formákba is elvethetjük a veteményesünkben a zöldségeket és a gyümölcsöket. Ehhez célszerű egy fonálból előre megrajzolni a kívánt mintát, hogy könnyebb dolgunk legyen a vetés során. A csírázáskor már azonnal látható lesz, hogy sikerült-e maradéktalanul megvalósítanunk az elképzelésünket.

veteményes budapest, veteményeskert budapest, kertépítő budapest, kertépítés budapest

Hasznos lehet néhány nagyobb lépőkövet is elhelyezni a kertben, amivel megkönnyítjük a saját mozgásunkat a sáros kertben is, illetve akár vízelvezető árkokat is kialakíthatunk, ami pedig az öntözés hatékonyságát növelheti meg.

Reméljük hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on.