Kertgondozási tippek a késő téli időszakra

Mindenki szeret háza udvarán ücsörögni egy karosszékben, miközben dalolnak a madarak és virágzik a természet. Sokan kedvelik azokat a közösségi tevékenységeket is a melegebb évszakokban, mint amilyen a kerti sütögetés, vagy iszogatás. Ilyenkor gyönyörködünk a házunk udvarára zárt természetben, miközben jól érezzük magunkat a barátainkkal. Ahhoz, hogy ez az idilli kép beteljesüljön, a kert gondozására van szükség, ami kiterjed a téli hónapokra is.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy csak a tavasz eljöttével kell foglalkozniuk udvarukkal, a hidegben pedig nyugodtan alhatják téli álmukat. A kert nagyon sok gondozást igényel még ezekben az évszakokban is. Ez a gondozás nagyrészt abból áll, hogy felkészüljünk a tavaszi újjászületés fogadására. Első dolgunk az lesz, hogy ösvényeket csináljunk a hóban és leszórjuk azokat sóval, vagy homokkal. Bár nem látszik, de a hó alatt ilyenkor is élet van, ezért ugyanúgy kell ügyelnünk, hogy ne tapossuk el a növényeket, mint nyáron. Ha ezzel megvagyunk, akkor tekintetünket felfele, a fákra kell fordítanunk. Ezek télen is ugyanúgy élnek, mint nyáron, ezért – a közhiedelemmel ellentétben – tanácsos öntözni őket, hogy ne száradjanak ki. Persze ez akkor érvényes, ha nincs fagy és nem fedi tövüket jégréteg. Ha a fákat szemlélve madáretetőkkel is találkozik tekintetünk, akkor jól jártunk el, ha viszont nem, akkor sürgősen be kell szereznünk, vagy készítenünk kell párat. Fontos, hogy a madarak ne csak nyáron, hanem télen is otthon érezzék magukat kertünkben, hiszen ők védik meg növényeinket a kártevőktől egész nyáron.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Az előbbiekben felsorolt tevékenységeket már késő ősszel el kell kezdenünk és csak koratavasszal befejeznünk. A műveletek legvégén már csak az lesz a dolgunk, hogy megnyessük a bokrok, ágak végeit, pontosan a rügyezési szezon előtt. Ha a kertben rózsák, vagy hasonló növények is vannak, akkor célszerű, ha koraősszel szénával födjük le, és így védjük meg őket a hidegtől. Abban az esetben, ha ezt megtettük, a tavasz közeledtével (amikor már biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz komolyabb fagy), el kell távolítanunk ezeket és egy kicsit meggereblyélni a földet, vigyázva, hogy ne ássuk ki a növényeket. Azokon a helyeken, ahová csak ültetni akarunk, nem kell ügyelnünk, erőteljesebben is túrhatjuk a földet. Ha elvégezzük ezeket a tavaszváró tevékenységeket, akkor garantáltan egy szép kertben tölthetjük a meleg évszakokat.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.