Kertgondozás lépéről lépésre

A szép kert rendszeres gondozást igényel. Persze ennek a rendszerességnek a sűrűsége attól függ, hogy milyen növényekkel, virágokkal építjük be a kertünket. Természetes ugyebár, hogy az egyes növények nem igényelnek ugyanakkora gondozást. Például a rózsabokrainkat elég évente egyszer megmetszeni, míg a tulipánjaink hagymáit ajánlott ősszel felszedni. Azonban vannak olyan kertgondozással kapcsolatos feladatok, amelyekre növénytől függetlenül is érdemes odafigyelni.

Az első és talán legfontosabb feladatunk akkor, ha folyamatosan szép és életteli kertet szeretnénk az öntözés. Az elegendő folyadék ugyanis nemcsak az emberek, de a növények életében is elengedhetetlen. Különösen fontos ez a nyári napokon, amikor pörköl a nap, és a nagy melegtől minden nedvesség elpárolog a földből. Azonban ha nem szeretnénk hosszú időt eltölteni a locsolással, akkor fontoljuk meg az automata öntözőrendszer telepítését, hiszen így akár akkor is tudunk megfelelő vízellátásról gondoskodni virágaink számára, amennyiben egy-két naptól hosszabb időre utaznánk el.

cserjek-ultetese-kertontozo-Budapest, kertépítés, kertépítés Budapest

A második legnagyobb feladatunk növényeink körül a gyomnövények eltávolítása. Ez sajnos egy állandó probléma, hiszen egyszerűen nem tudjuk kikerülni azt, hogy nem kívánatos növények is felüssék a fejüket a gyönyörű virágágyásainkban. Bár tehetünk azért, hogy megelőzzük ezt a problémát. Igyekezzünk már a kertépítésnél úgy ültetni el a virágainkat és a bokrainkat, hogy azok végül egybenőjenek, a benőtt növénycsoportok ugyanis nem gyomosodnak. De akár fenyőkéreggel is beszórhatjuk az ágyásainkat, ugyanis az szintén meggátolja a gyomosodást, illetve megkönnyíti azok kiszedését, ha mégis megjelennének. Ezzel pedig máris csökken a rendszeresen elvégzendő feladataink száma.

A harmadik állandó kertgondozási feladatunk pedig nem más, mint a fűnyírás. Ez persze mindenkinek ismerős lehet, akinek van füves területe az udvarában, de sokkal nehezebb azok számára, akiknek a füves területben vagy a mellett virágágyások is vannak. A gyepfelületeket és növényágyásokat ilyenkor érdemes szegélyekkel elválasztani egymástól, ez ugyanis nagyban megkönnyíti a dolgunkat. Ugyanakkor a fű sem fog benőni a virágágyásaink közé.

muanyag-kerti-to-kertontozo, kertépítés, kertépítés Budapest

Persze ezeken felül számos mást is tehetünk azért, hogy kertünk gyönyörű legyen, és még véletlenül se menjen tönkre. De ha már csak a fenti lépéseket követjük, akkor is biztosak lehetünk abban, hogy olyan kert tulajdonosai leszünk, melynek gondozása nem csak a számunkra jelent örömet, de azoknak is harmóniát hoz a lelkükbe, akik ránéznek.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.