A kertgondozás legfontosabb tudnivalói!

Mélységes csalódást tud nyújtani az olyan házak látványa, amelyek szépek és rendezettek, de a kertjük nincsen megfelelően gondozva. A növények, fák és cserjék például akkor mutatnak a legszebben, ha egyformára vannak nyírva, vagy egyforma távolságra állnak egymástól, ez tükrözi a gazda odaadását és kertje iránti tiszteletét.

fa-oltas-kertontozes-Budapest

A gyepnek mindig szép zöldnek, egészségesnek és dúsnak kell látszania, a növények levelei is legyenek zöldek, és legyenek megtelve élettel. Ha nincs megfelelően ápolva a kert, ez az egész házra is rányomja a bélyegét. A kertgondozás egyik fontos része a metszés, amivel átalakítjuk, és valamilyen szinten meg is fiatalítjuk növényeinket. A metszés által hamarabb fejlődnek a növények, tovább élhetnek, és jobb valamint bővebb is lehet a termésük. Metszéssel eltávolítunk különböző hajtásokat, ágakat, kilógó növényi részeket stb. A kertgondozás következő fázisa a fűnyírás.

Fűnyírásnál a legfontosabb szempont, amit figyelembe kell venni az, hogy a gyep kézzel vetett-e, vagy esetleg telepített gyepszőnyeg. A fűnyírás módja főleg a gyep korától, és az időjárástól függ, de fontos szerepet játszik a fűmag összetétele is. Mindenképpen szerezzen be erre a célra egy jó minőségű fűnyírót, hogy szép és egyenletes legyen a gyepszőnyeg, ne maradjanak foltok, vagy kiálló szálak, mert azok az egész kert esztétikáján ronthatnak. Egy másik fontos eljárás a permetezés, amely megóvja a növényeket a lehetséges kórokozóktól, és egyéb kártevőktől. Ha ez a lépés kimarad, a növények megbetegedhetnek, elszáradhatnak, és teljesen kipusztulhatnak az idő folyamán. Ha rendelkezik esetleg egy már megbetegedett növénnyel, azt érdemes kétszer, háromszor is permetezni, hogy újra visszanyerje egészségét.

gyomirtas-kerttervezes-budapest

Általában két permetezési időszak van, az egyik kora ősszel, amikor még minden zöld, a másik pedig tél végén, vagy esetleg kora tavasszal, mert akkor már nincs faj, és elég jó idő van a permetezéshez. Ha kertjében sövények is vannak, akkor attól függően, hogy azok gyorsabb vagy lassabb növekedésűek, évente több nyírást is igényelnek. A gyorsabb növésűeket, mint például a Galagonyát, vagy a Tűztövist évente négyszer, ötször ajánlott nyírni, a lassabb növekedésűek esetében pedig évente 1-2 alkalom általában elég.

Ezek tehát a kertgondozás legfontosabb tudnivalója, figyeljen tehát oda kertjére, mert egy szép kert sokat dobhat az egész ház színvonalán.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.