Kertészkedési tevékenységek, amiket télen is megtehet

Amint megérkezik a tél azon munkálkodunk, hogy felkészítsük kertünket a téli fagyra, hidegre és egyben a pihenésre is, arra viszont gyakran nem gondolunk, hogy vannak olyan kertészkedési tevékenységek, amiket akár télen is elvégezhetünk a kertünkben.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Ősszel általában tuját, fenyőt illetve rozmaringot ültetünk, viszont kevesen tudják, hogy vannak olyan növények is, amelyek télen virágoznak, ilyen például a téli jázmin illetve a hunyor is, ezekkel pedig sokkal érdekesebbé válhat kertünk a téli időszakban. Amennyiben megkezdődik a keményebb havazás, érdemes lerázni a hótakarót minden örökzöld növényről, mert azok a növények, amelyek vékonyabb ágakkal rendelkeznek, akár le is törhetnek a hó súlya alatt. A legjobb megoldás ha elejét veszi ennek, és ősszel spirál alakban összeköti ezeket zsinórral. Télen fel lehet újítani a pergolát illetve az apácarácsokat is, hiszen könnyebb lefesteni a őket ha a kúszónövények levelei lehullanak. A virágládákat, cserepeket, illetve a kaspókat vigye védett helyre, hiszen ezeket kímélni kell a hideg fagyoktól, főként mivel a műanyag cserepek nagyon könnyen el is repedhetnek a fagytól, a virágtartók pedig tönkremehetnek, így a növényeknek is befellegzett.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Az öntözésre a téli időszakban szinte egyáltalán nem gondolunk, pedig amíg nem fagyott meg a talaj, addig délutánonként bátran lehet egy kis vízzel öntözni növényeinket. Arra külön nagyon oda kell figyelni, hogy a víz és a talaj hőmérséklete nagyjából megegyezzen, a növényen levő felesleges vizet pedig érdemes elvezetni azonnal. Egy másik teendő, amit télen is elvégezhet az a kert, a terasz és az erkély díszítése, dekorálása, amikhez dísztököket, rénszarvasokat, mikulásokat, valamint karácsonyi égősorokat is használhat, amik sokkal hangulatosabbá és meghittebbé teszik az egész lakást, hiszen nincs is szebb annál, mint amikor kinézünk az ablakon, és egy csodálatos égőkkel és karácsonyi díszekkel teli kertet látunk. Ha egy vödörben talál megfagyott vizet, akkor abból könnyen készíthet jégmécsest is, ami nagyon látványos lehet a téli időszakban és az ünnepekkor is. Télen is van tehát tennivaló a kertben, ezért nem érdemes elhanyagolni azt, amit télen megtehet azt ne halassza tavaszra, mert lehet, hogy már késő lesz ha a télen gondatlanul kint hagyja a cserepes növényeket, hiszen azok nem fognak újra virágozni, ha már egyre lefagytak.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.