A kert az út a boldogsághoz

Kinek mi jut eszébe, ha azt mondjuk, hogy kert? Némelyeknek nyilván az a veteményes, melyet olyan nagy gonddal ápolnak, hogy végül nyáron leszüretelhessék a saját zöldségeiket és gyümölcseiket. Másoknak a kert azt a virágos kertet jelenti, mely gyönyörű látványt biztosít a ház udvarának, és ahová megnyugvás kiülni. De talán akadnak olyanok is, akiknek a kert egy egyszerű füves terület, ahol nagyszerű kerti partikat lehet tartani, esetleg ahol a gyerekek nagyokat tudnak játszani. Akárhogy is legyen, a kert sokaknak nagyon sokat tud jelenteni.

kertépítés, kertépítés Budapest, kertépítés Pest megye, új kert építése

Azok az emberek, akik kertes házban élnek, minden bizonnyal igyekeznek minél inkább kihasználni annak a lehetőségeit, és megteremteni benne a saját kis világukat. Ez persze sok mindent jelenthet. Az idősebb generációnak, ha azt mondjuk, hogy kert, szinte biztos, hogy a veteményes jut az eszébe. Hiszen náluk talán még jellemzőbb – vagy legalábbis az volt -, hogy tavasszal kivonulnak a felszántott kertjükbe, és elvetik vagy elültetik azokat a magokat és palántákat, amelyeket aztán hónapokon át tartó gondozás után betakaríthatnak. Ezeknek az embereknek a kert a táplálékot jelenti, azt, hogy nem kell mindenért kimenni a piacra, hanem a saját kétkezi munkájukkal meg tudják teremteni azt, ami a konyhára kell.

Manapság azonban a kert nem feltétlenül ezt jelenti. A legtöbbeknek a kert ugyanis inkább egyfajta oázis, melybe kivonulhatnak, ahol feltöltődhetnek, esetleg a családjukkal és a barátaikkal tölthetik el a pihenésre szánt idejüket. Ők igyekeznek a területüket minél harmonikusabbá és szebbé varázsolni. Gondosan választják ki azokat a növényeket, amelyekkel feltöltik a kertjüket úgy, hogy az egy szemet gyönyörködtető egészet alkosson. Ide aztán általában bekerülnek az oda illő kerti bútorok is, sőt, talán egy grillsütő is, hiszen ez a kert a közös étkezéseknek is csodás helyszíne lehet.

kertépítés, kertépítés Budapest, kertépítés Pest megye, új kert építése

A kert azonban lehet a művészet megtestesülése is. Erre épül maga a kertépítés, melynek csínját-bínját évek alatt lehet csak elsajátítani. Ebben az esetben a kertünk a virágaival együtt egy kompozíciót alkot, mely végül az egész otthonunk büszkesége lehet.

Bárhogy is legyen, a kert minden esetben a természet jelenléte. Ez az, amely visszahozza az életet a sok beton és tégla közé, amelyben élünk. Legyünk hát büszkék rá, és gondozzuk szeretettel a kertünket, és emlékezzünk rá, hogy milyen hálásnak kell lennünk azért, hogy csak ki kell mennünk a házunkból, hogy újra érezhessük az anyatermészet hatalmas bölcsességét és szépségét!

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.