Kedves vakond, kívül tágasabb!

Számos kártevővel van dolgunk a kertészkedés alatt. Vannak azonban olyan állatok, amelyekről valójában magunk sem tudjuk eldönteni, hogy károsak-e vagy sem. Ilyen például a vakond, amely bár feltúrja az ágyásainkat, kifordítja a palántákat, és úgy összességében is rontja a kertünk összképét, de megeszi a földben élő kártevőket, csigákat, lótücsköket, férgeket is. Ezzel együtt azonban megeszi például a földigilisztát is, amely kétségkívül az egyik leghasznosabb talajlakó élőlény. Így mindezeket figyelembe véve nem is tudja az ember, hogy kiirtsa-e őket, vagy se. Természetes ellensége pedig nem sok van. Ilyen például a gólya, amely hosszú csőrével kiemeli a földből, és élve falja fel.

Mindazonáltal a kipusztítása nem javasolt a vakondnak, elvégre védett állatról beszélünk. De amennyiben mégis meg szeretnénk szabadulni tőle, van néhány praktika, amelyet kipróbálhatunk annak érdekében, hogy a vakond önszántából térjen jobb belátásra, és elhagyja a kertünket.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Legelterjedtebb módszer az egy gázolajba vagy petróleumba áztatott ruhadarab dugása a járatba. Ennek a szaga ugyanis elriasztja a vakondot. Ugyanúgy távozásra késztethetjük a vakondot egy egyszerű sörösüveg segítségével is. A hosszú nyakú üveget szinte a pereméig bele kell ásni a földbe. A légáramlás rezgésbe hozza az üveget, és az így keletkező hangot a vakond nem képes elviselni. Erre építenek az egyes boltban kapható elektromos vakondriasztók is, amelyek olyan frekvenciát bocsájtanak ki, amely az emberi fül számára hallhatatlan, ám a vakond számára pedig elviselhetetlen.

Segítségünkre lehet az is, ha például nagy sárfű nevű, a kutyatej-félék közé tartozó növényt ültetünk a kertünkbe, melynek a gyökere riasztó hatással van a vakondra. Vagy akár dughatunk a vakondtúrásba bodzaágat is. Elvileg ez is ugyanolyan hatással van. De vannak olyanok, akik például a kávézaccra esküdnek. Ezt a lyukba kell szórni, és a vakond elvándorol a kertből.

Persze vannak boltban kapható vakondriasztók vagy –irtók is. Ezek némelyike, ahogy a neve is mondja, csak riaszt. Azonban vannak olyanok, amelyek elpusztítják az egyébként védett állatot. Érdemes inkább elkerülnünk az ilyen vakond ellenes szereket. Többet ér, ha természetes hatóanyagokkal és módszerekkel próbálkozunk először.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Azonban jó, ha megjegyezzük, hogy a vakondok sem egyformák. Nem jön be mindenkinek ugyanaz. Nem fog minden vakondnál ugyanaz a módszer beválni, ezért legyünk türelmesek, és igyekezzünk addig próbálgatni az egyes riasztó szereket, ameddig az egyik be nem válik. Ha pedig mégsem járunk sikerrel, akkor nyugodtan fordulhatunk szakértőkhöz is, akik biztos megtalálják a számunkra tökéletes módszert.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.