Japán juharok a kertben

Mutatós juharok tehetik még szebbé a kertet

Egy ház kertje nem csak a virágokról, a gyepről vagy a sövényről kell, hogy szóljon. A kertben jó, ha van árnyék, és ha már fát ültetnénk a kertbe, válasszunk olyat, ami ráadásul nagyon mutatós is. A Japánból származó, lassú növekedésű juhar közel 10 év alatt éri el a maximális magasságát, ami 5 méter. A nagyszerű ebben a fafajtában az, hogy lombkoronája évszakonként változik, és csodás színfoltja lehet bármilyen kertnek.

Aki még nem ismeri a japán juharok jellegzetességeit, azoknak eláruljuk, hogy a lombkoronájuk ernyő formájú, és többnyire szabálytalan vagy kerekded. Levelei nagyon sokféle színűek lehetnek: halványzöldek, világossárgák, rózsaszínűek vagy épp piroslóak. Ráadásul levélszínük évszakonként változik.

Tudni kell azt, hogy elsősorban enyhén savas, vagy semleges kémhatású földet igénylő fáról beszélünk. Mivel kedveli a félárnyékot, fontos szempont az, hogy hova ültetjük. Törekedjünk arra, hogy a nappali órák jelentős részében árnyékban legyen, ezért tanácsos a ház egyik oldalán elültetni, vagy egy magasabb fa árnyékába. Az első két évben, a kiültetést követően vigyázzunk arra, hogy a fa ne sérüljön, míg meg nem erősödik, így hát a téli fagyoktól is óvni kell majd. A japán juharok nem igénylik a metszést, így csak a száraz ágaktól kell megválni.

Számos fajtája van a japán juharoknak, ismerjünk meg néhányat közülük kicsit jobban:

1. Acer palmatum (Orange Dream)

japán juhar, kertépítés, kertépítés budapest

Kis fa, maximum 5 méter magasra nő meg. Általában 30-60 cm-es csemeteként lehet beszerezni, a habitusa egyenesen felfelé törő. Levélszíne évszakonként változik, tavasszal aranysárga, nyáron sárgás-zöld, míg a tél beköszönte előtt narancssárga.

2. Acer palmatum (Katsura)

Katsura, japán juhar, kertépítés, kertépítés budapest

Szintén maximum 5 méter magas fa, amit általában 5-6.000 Ft-os áron, 50-60 cm-es csemeteként értékesítenek a kertészetek. Tavasszal halványsárga színekben pompázik a lombkoronája, nyáron átvált halványzölddé, ősszel pedig vad narancssárga színnel tűnik ki a kerti fák közül.

3. Acer palmatum (Atropurpureum)

Atropurpureum, japán juhar, kertépítés, kertépítés budapest

Lassú, mérsékelt növekedésű, lombhullató fa, ami legfeljebb a 6 méteres magasságot éri el. Kecses habitusa a japán díszkerteket idézi és az egyik legszebb szoliter cserje a sötétvörös, tenyeresen osztott leveleinek köszönhetően. Mindenképp érdemes tápanyagban dús földbe ültetni.

4. Acer palmatum (Phoenix)

Phoenix, japán juhar, kertépítés, kertépítés budapest

Ez a japán juhar egyenesen felfelé törő habitussal rendelkezik, és mivel kis fa, nem haladja meg az 5 méteres magasságot. Levélszíne évszakonként más és más, a tavasz beköszöntével sárgás-zöld színű lombkoronát növeszt, nyáron narancsos-zöld színű, míg ősszel inkább vöröses.