Így kell a füvet nyírni!

Sokan vannak, akik nem szeretik a fűnyírást, pedig nem is olyan rossz dolog. Megvan a maga szépsége ennek is, ilyen például a frissen vágott fű illata is. A fűnyírás az egyik legegyszerűbb kerti munkák közé tartozik, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy ezt is lehet jobban csinálni?

lawn maintenance

A válasz természetesen igen. A szép zöld és erőteljes gyephez fontos a rendszeres nyírás. Ez azért fontos, mert a legtöbb gyom nem szereti a gyakori fűnyírást, így felfoghatjuk gyomirtásként is. Továbbá a rendszeres nyírás elősegíti a fű sűrűsödését is.

A fű mint növény életében azonban nem a legjobb dolog a fűnyírás, mivel annak következtében csökken a gyökér mennyisége, így kevesebb tápanyaghoz tud jutni, amitől nehezebben fogja viselni a szárazságot is. Éppen ezért, ha nem ideálisak az időjárási viszonyok, érdemes magasabbra hagyni a gyepet, hogy könnyebben átvészelje. Ebből természetesen az is következik, hogy ha alacsonyan nyírjuk a füvet, akkor célszerű műtrágyázással plusz tápanyaghoz juttatni, illetve jobban öntözni.

funyiras2

A gyep növekedése függ az időjárástól és fajtától is. Általában tavasszal növekednek a legintenzívebben. A nyáron csökken a növekedés sebessége, amely egészen a következő tavaszig folytatódik, hogy akkor ismét felerősödjön.

Ha szép házi keretet szeretnénk, akkor hetente legalább 1-szer le kell nyírnunk. A nyírást követően ne feledkezzünk meg az öntözésről sem. Ne ijedjünk meg akár egy nagyobb mennyiségű öntözéstől sem, többet használ a növénynek, mint a gyakori kisebb öntözések.

Reméljük hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.