Hogyan védjük meg a kertünket a csigáktól?

A tavasz és nyár beköszöntével megérkeznek a kertünkbe a nem kívánt állatok is. Számos kártevő várja startra készen, hogy végre csemegézhessen a kertünkben kikelő, beérő termésből. Ilyen például a csiga is. Persze mi ennek nem örülünk, és a csigát, ahogy az összes többi kártevőt is ki szeretnénk iktatni a veteményesből. Ez azonban nem a legegyszerűbb feladat. De természetesen van, amit tehetünk, ha el szeretnénk távolítani a nem kívánatos elemeket a kertünkből.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

A csigáknak több válfaja is van, amelyek megtámadhatják a termésünket. A legkevésbé károsak a mezei csigák, amelyeknek házuk is van. Persze ők sem szívesen látott vendégek, hiszen nyálkás csíkokat hagynak maguk után, és természetesen meg is rágcsálják a növények leveleit, és persze magukat a növényeket is. Igencsak gyakoriak például a földieper ágyásokban. De talán egy fokkal rosszabbak a meztelen csigák, amelyek már számottevő kárt okoznak a megtermelt növényekben. Illetve az utóbbi időben igencsak elterjedt az úgynevezett spanyol meztelen csiga is, amely ráadásul mindent válogatás nélkül fal fel. Kifejezetten kedveli a gumókat, gyökereket, gombákat és a húsos levelű növényeket. De akkor mit is tehetünk a csigák kiirtása érdekében?

Van néhány házi praktika, amelyet bevethetünk, és valószínűleg sikerrel is fogunk járni velük. Nyilván mindenki számára ismerősen cseng a só vagy a tojáshéj használata. Ezeket el kell szórni a kertben, az ágyások között, és rajta átmászva a csiga elpusztul, hiszen károsítják a járómirigyeit. Ugyanez a helyzet a hamuval vagy a műtrágyával is. De vannak egyéb praktikák is, amelyek hasznosnak fognak bizonyulni. Tudvalevő ugyanis, hogy a csigák igencsak kedvelik a nedvességet. Ezért is van az, hogy az eső után olyan sok van belőlük. Ha egy nedves rongydarabot terítünk ki a kertünk egy részébe estére, reggelre egészen biztosan rengeteg csigát fogunk találni rajta. Ekkor csak össze kell szednünk őket, és forró vízben elpusztíthatóak. Azonban a csigák nem csak a vizet, hanem a sört is felettébb kedvelik. Ezt kihasználva, megtölthetünk félig néhány üres konzervdobozt sörös vízzel, és leáshatjuk a kertbe, Reggelre egészen biztosan tele lesz megfulladt csigákkal.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Amennyiben a házi praktikák nem győznének meg minket, akkor választhatunk mesterséges szereket is. Természetesen léteznek különféle csigaölő szerek, amelyek hatékonyan veszik fel a harcot az ellenséggel. Azonban fontos megjegyeznünk, hogy ezeket csak olyan helyen szabad elhinteni, ahol nem táplálkozásra szánt növényeket termesztünk, mert a mi egészségünkre sem fognak pozitívan hatni ezek a szerek.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.