Hogyan védhetjük meg a fákat a viharok után?

A napokban sokat olvashattunk arról, hogy mekkora károkat okoztak a viharok országszerte. Rengeteg fa is komoly sérüléseket szenvedett a leszakadó ágak miatt.

viharkár, viharkárok, kerttervezés, kerttervezés Budapest

A leszakadt ágakat ilyenkor általában gyorsan el szokták takarítani, azonban a legtöbben megfeledkeznek a sérült fák kezeléséről, pedig nagyon fontos lépés ez.

A viharok általában szálkásan szokták letörni az ágakat. Ezeket minden esetben le kell vágnunk egyenesen, hogy lehetőleg minél kisebb legyen a sérült felület. Ha ezzel megvagyunk, akkor kenjük le sebkezelővel a sérüléseket.

viharkár, viharkárok, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Mivel a viharok többnyire az amúgy is párás időszakokban érkeznek, ami kedvez a kártevőknek is, így akár egy permetezést is beiktathatunk a fák gyógyításába.

Komolyabb károk esetén, amikor a vihar akár gyökerestül kifordítja a fákat, akkor sem kell lemondanunk a fák meggyógyításáról. Ilyen esetben vissza kell ültetni a fát a földbe, majd ezt követően vissza kell metszeni a lombkoronát, hogy így csökkentsük a fát ért stressz hatását. Ezáltal a gyökérzet növekedését is felgyorsíthatjuk.

viharkár, viharkárok, kertépítés, kertépítés Budapest

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.