Hogyan telepítsünk gyepet?

Talán már az eddigi írásainkból is látható volt, hogy a gyönyörű gyep kialakítása és megtartása rengeteg munkával jár. A kialakítást követően a folyamatos karbantartásra is sok energiát kell áldoznunk.

kertépítés, kertépítés budapest, kerttervezés, kerttervezés budapest, gyep ültetése, gyep ültetése budapest

Ha a gyep kialakítására adjuk a fejünket, mindig gondoljuk át, hogy pontosan mi is lesz a funkciója. Nem mindegy ugyanis, hogy csak csodálni szeretnénk a szépségét vagy esetleg aktívan használni is kívánjuk a családdal. Ha ezt a funkciót eldöntöttük, akkor ez alapján kell megválasztani a magokat is. Figyeljünk arra is, hogy ne túl öreg magokat vegyünk, mert minél öregebb, annál kisebb lesz a csírázási képessége. Dönthetünk úgy is, hogy gyeptéglákat választunk, ami egy egyszerűbb megoldást eredményez. A legideálisabb időpont az pont most, május-június körül van, persze a csapadék mennyiségétől is függően.

kertépítés, kertépítés budapest, kerttervezés, kerttervezés budapest, gyep ültetése, gyep ültetése budapest

Lássuk akkor a lépéseket!

Készítsük elő a talajt a fű elvetéséhez. Fontos, hogy a vetés előtt a talajt töltsük fel a megfelelő tápanyagokkal, hogy a lehető legjobb feltételeket teremtsünk a gyep fejlődéséhez. Ha ezzel megvagyunk, akkor várjunk néhány napot, hogy a talajban lévő gyomok kibújjanak. Ha ez megtörtént, akkor jöhet a vegyszeres védekezés ellenük.

Második lépésként ássuk fel 10-15 cm mélyen a talajt. A talajt ki kell egyenlíteni. Tüntessük el a gödröket és a dombokat. Ezt követően gereblyével húzzunk 1 cm mély barázdákat a területen, ezekbe fogjuk vetni a magokat. Lehetőleg olyan helyre vessük a füvet, ahol elegendő napfényt fog kapni, hiszen a fejlődéséhez nagyon fontos a napfény. Négyzetméterenként körülbelül 30-35 gramm fűmaggal lehet számolni. A fűmag elvetését követően rakjunk földet rá, ezzel megakadályozva, hogy a madarakat megegyék a magokat.

A vetést követően már el is kezdődik a gyep soha véget nem érő gondozása. Az első lépés a locsolás legyen. A locsolásnál nagyon figyeljünk arra, hogy ne mossuk ki a magokat a földből. Időjárástól függően naponta 1 vagy 2 alkalommal öntözzük a gyepet.

kertépítés, kertépítés budapest, kerttervezés, kerttervezés budapest, gyep ültetése, gyep ültetése budapest

A fűnyírásra legkorábban akkor kerülhet sor, ha a gyep már legalább 10 cm magas. A nyírást 2 hetente ismételjük meg azonos magassággal, hogy minél sűrűbb gyepünk legyen. Ha valahol kikopna a fű, oda vessünk még magokat és locsoljuk meg. Ne feledkezzünk meg a gyep szellőztetéséről sem.

Reméljük hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.