Hogyan legyen télen is színes és lélegzetelállító a díszkertünk?

A téli hónapokban igen sok időt töltünk a négy fal között, ám a házat övező környezetet sem érdemes elhanyagolni. Az ünnepek közeledtével rendszerint felkerülnek a fényfüzérek és sokan a kinti fenyőfát is ünnepi díszbe öltöztetik, de az ajtódekorációs elemek is minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek. De mi a helyzet a nyáron színes virágokkal teli díszkerttel? Miként varázsolhatjuk ezt a területet egész évben színpompássá és ízlésessé?

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Az örökzöldek remek választásnak bizonyulnak, hiszen segítségükkel a zöld szín folyamatosan a kert szerves részét képezi majd. A sziklakerti növények helyes megválasztásával szintén gondoskodhatunk arról, hogy a terület télen se maradjon kopár. A kert törpék, és hasonló dekorációs elemek reneszánszukat élik, és ha a megfelelő minőség mellett tesszük le a voksot, akkor ezek télen is az esztétikus kert megvalósítását szolgálják.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy csak a gondozott kert lehet szép, s igaz ez a téli időszakra is. Az őszi lehullott faleveleket, a lemetszett ágakat nem érdemes a kert egy szegletébe húzni, és az időre bízni a feladatot, hiszen ez nem csak kellemetlen szagokkal járhat, de veszélyes is lehet a kertben játszadozó gyermekekre nézve. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a január és a február várhatóak komoly mínuszokat és jelentős havazást ígér. A fűtési költségeken túl van előnye is ennek, hiszen a család építhet együtt hóembert, és remek szórakozási lehetőséget kínál a lehullott hó akár a kertben is. Ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy a zöldhulladék elszállításáról még ősszel gondoskodjunk.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Egyre több lakásban találkozhatunk téli kerttel is, amely a sötét és hideg hónapokban is a nyár hangulatát varázsolja a négy fal közé. Ha nem is rendelkezünk tágas üvegfelületekkel rendelkező fedett helyiséggel, akkor akár egy zárt terasz is alkalmas lehet a téli kert kialakítására. Néhány fafaragással, természetes anyagból készült szoborral kombinálva egészen egyedi hatást érhetünk el, de akár a jakuzzi is elhelyezhető ezen a területen. Ha trópusi hangulatot szeretnénk teremteni, akkor a törött agyagedények, a tisztított csontok, koptatott kövek is remek kiegészítői lehetnek a gazdag növényvilágnak. A lehetőségeknek csak a fantáziánk és persze a pénztárcánk szabhat határt. Ha kint és bent egyaránt odafigyelünk arra, hogy a növények életterünk szerves részeit képezzék, azzal télen sem kell lemondanunk a zöld szín nyugtató hatásáról.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.