Hogyan kezelhető a beteg gyep?

A legtöbbször a fű megbetegedéseit a gombák okozzák, erre pedig összegyűjtöttünk önnek a legkézenfekvőbb módokat arra, hogy meggyógyítsa a beteg gyepet. Sajnos gyakran lehet azt tapasztalni, hogy a gyönyörű gyepszőnyeg, ami tavaly még ép és egészséges volt, ma már egyáltalán nem is hasonlít ahhoz a gyephez, és ez is azt jelzi, hogy a gyepnek valamilyen megbetegedése van.

Ezeknek a gombás megbetegedéseknek ritkán tudjuk csak az okait. Általában olyan helyeken jelennek meg ezek a betegségek, ahová tavaly a havat hordtuk, ahol túl sűrű a gyep, ahol a tavalyi hóember állt, ahol a víz nagyon lassan szikkad, ahol magas a páratartalom, ahol árnyékos a hely és széltől zárt, ahol erősen filcesedett a fű, illetve előfordulhat gombás fertőzés túlöntözés, lúgos talaj, savas talaj illetve mély vágást szenvedő fű esetén is.

Ezeket a gombás fertőzéseket gyakran kiválthatja a szakszerűtlen ápolás, vagy ha az ápolás rendszertelen, kiválthatja esős időszak illetve szélsőségesen párás levegő, fertőzött talaj, valamint végül, de nem utolsó sorban rossz minőségű vetőmag is, amely fertőzött.  A pozitívum az, hogy a kockázati tényezőket tudjuk csökkenteni ha, odafigyelünk néhány dologra. A tápanyagápolás optimalizált, rendszeres illetve kiegyensúlyozott kell legyen, csakis magas minőségű vetőmagot alkalmazzon, égesse el a korhadó illetve beteg fákat, gondoskodjon mindig a talajszellőzésről és a homokszórásról sem kel megfeledkezni, valamint nagyon fontos az is, hogy elég éles fűnyírókést használjon és a vágásmagasság is legyen megfelelő.

A gombafertőzések legfőbb jellemzője az, hogy vizes környezetben léteznek, tehát nagyon fontos, hogy minimalizálja az öntözést, hogy a gombáknak ne legyen alkalmuk terjedni és fertőzést okozni a gyepen vagy bármilyen más növényen. Gyeplazítással viszont nem gyógyítható teljesen a gyep, hiszen a gombák a fű szártövét támadják meg és gyakran el is kocsonyásítják. A gyeplazító ilyenkor igazából csak még több kárt okoz, ami akár teljes pusztítást is eredményezhet. Először gomba gátló anyagokat kell használni, és ha a növény már kezd lábadozni, akkor jöhet a szokásos lazítás.

gyomirtas-kertontozes-budapest

Érdemes tehát nagyon odafigyelni ezekre az ártalmas gombákra, mert lehet, hogy tavaly még szép gyepszőnyege volt, de ezt ne vegye készpénznek és ne essen abba a hibába, hogy azt hiszi idén ugyanilyen festői képet fog kapni, mint tavaly.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.