Hogyan kezdjünk hozzá a füvesítéshez

Ki ne szeretné tavasszal a csodás zöld gyepét nézni? Igazán megnyugtató érzés, amikor az ember kiül a teraszra és a gyönyörű pázsiton legelteti a szemét. Próbálja ki és meglátja, hogy sokkal nyugodtabbak lesznek a napjai.

Amennyiben nem akar profi kertépítőt megbízni a munkával, akkor a legjobb, ha saját maga végzi el a kertépítést. Amúgy is azt mondják, hogy az ember sokkal jobban megbecsüli azt, amiért saját maga dolgozott meg.

kertépítés, kertöntöző, kertöntözés, kertépítés budapest, kertöntöző budapest, kertöntözés budapest

A füvesítés előtt célszerű bizonyos lépéseket elvégezni. Ehhez nem árt tudni, hogy hogyan lesz a puszta talajból gyönyörű pázsit. El kell végezni majd a talaj vizsgálatát is, hogy többet tudjunk meg a talaj minőségéről. Ennél a lépésnél mindenképpen egy kertépítő szakemberre lesz szükségünk. A talajvizsgálatot követően tudni fogjuk a talaj táperejét és kémhatását, ami meghatározza, hogy alkalmas-e a talaj a füvesítésre, vagy esetleg ki kell cserélnünk.

A fűnek nincs komoly igénye, de ha megfelelő minőségű talajba kerül a magja, sokkal szebb eredményt lehet elérni. Ha minden megfelelő, akkor jöhet a talaj előkészítése. Ennek az első lépése lesz a talajlazítás. Ebben a lépésben meg kell forgatni a földet, ezt akár egy ásóval is elvégezhetjük. A talajlazítás azért szükséges, hogy a későbbiekben megfelelően levegőzhessen a gyep, továbbá a különböző gyomok gyökereit is eltávolítjuk vele. Továbbá a talaj felső rétegében lévő kövek és egyéb nem oda való anyagok is felszínre kerülnek, amelyeket mindenképpen távolítsunk el, így segítve a későbbi fűnyírást.

kertépítés, kertöntöző, kertöntözés, kertépítés budapest, kertöntöző budapest, kertöntözés budapest

Ha a talajlazítás kész és eltávolítottuk a köveket is, akkor egyengessük el a talajt. A lejtését úgy alakítsuk ki, hogy 9-10 méterenként 1-2 cm-es esése legyen.

A következő lépés már a fűmag elvetése.

Ha szeretnénk a gyepünket különlegessé varázsolni, akkor nyugodtan keverjünk közé százszorszép magot is, így már tavasszal már egy virágos “mezőnk” lesz. A nyírás miatt ne aggódjunk, nyugodtan nyírhatjuk a virágokat is a fűvel együtt, mivel a százszorszép folyamatosan virágzik.

Ha már megvan a gyönyörű zöld gyepünk, akkor mindenképpen szükségünk lesz egy kertöntöző rendszerre. Ennek a kiépítését bízhatjuk szakemberre is, illetve ha akarjuk, akkor elvégezhetjük mi magunk is, de ebben az esetben be kell vásárolnunk egy öntözőrendszerboltban.

Reméljük hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on.