Hogyan készítsünk gyorsan és hatékonyan komposztot?

Rengeteg kertésznek ismerős a komposzt. Ezzel együtt nagyon sokak döntenek úgy, hogy saját komposztot készítenek. A komposzt külön értéket adhat a leveleknek, ezért a komposztálás kifejezetten hasznos lehet, ha a mi udvarunkban is fellelhetők régi levelek. Azon felül pedig igazán jótékony hatással lesz a növényekre is. Persze a komposzt elkészítése nem a legegyszerűbb feladat. A legtöbbeket viszont az időigényessége tart vissza. Azonban fontos tudni, hogy a komposztkészítés nem tart addig, mint gondolnánk. Akár mindössze 12-15 nap alatt is büszke komposzttulajdonosok lehetünk.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

A kerti hulladék újrahasznosítása

A levél csak az egyik dolog, amely megjelenhet a kertünkben ősszel. Sok más szerves anyag is megjelenhet, amelytől egyébként jó lenne megszabadulni. Erre pedig nagyszerű megoldás a komposztálás. Mindez pedig egyúttal nagyon jótékony hatással lesz a kertünkre és benne a növényeinkre.

A komposzt készítéséhez elsősorban szerves anyagra lesz szükségünk. A levelek persze megfelelő összetevők, de ezen felül másra is szükségünk lesz. Tisztítsuk ki a kertünket és a virágágyásunkat. Húzzunk ki minden elszáradt vagy megfagyott növényt. Gereblyézzük tisztára az ültetési területet, és gyűjtsük össze a megmaradt szerves anyagokat.

Készítsünk komposztot!

Gyűjtsünk össze egy halomba minden organikus anyagot. Jobb, ha komposztáló kukát használunk, azonban sokan egyszerűen halmokkal dolgoznak. Mindenképpen adjunk levélbokrokat a keverékünkhöz. De akár idősebb tehéntrágyát is keverhetünk a halmunkba. Ez nagyon hasznos lehet a komposztkreálás során, de sokan elzárkóznak tőle. Persze a szaga így nem lesz valami kellemes, de rengeteg tápanyaggal láthatja el a növényeinket.

Jól keverjük össze a komposzthalmunkat. És aprítsuk össze az anyagokat, hogy egyenletesen elkeverhetjük őket. Ehhez használhatunk akár egy forgó fűnyírót is. Majd mikor már minden egyenletesen elkevert, szedjük az egészet egy halomba vagy egy komposztáló kukába.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, kertöntözés, kertöntözés Budapest

Ahhoz, hogy a komposztunk elkészülhessen, vízre is szükségünk lesz. Jól áztassuk át vízzel az egészet. A komposzt közepének három napon belül melegnek kell lennie érintésre. Amint ez megtörténik, forgassuk át teljesen a halmunkat egy kerti villa segítségével, majd újra locsoljuk meg. Ezt egymás után 2-3 alkalommal is meg kell tennünk háromnapos intervallumokkal. Ezt követően hagyjuk pihenni a halmunkat, amíg ki nem hűl. Ha kihűlt, a komposzt használható.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.