Hogyan kell lerakni a gyepszőnyeget?

A füvesítés mindenki számára, aki kertes házban él egy nagyon fontos dolog. A füvesítés egyik legegyszerűbb lehetősége a gyepszőnyeg alkalmazása.

Fel szokott merülni a kérdés, hogy mikor füvesítsünk, illetve, hogy a gyepszőnyeg vagy a gyeptégla-e a jobb megoldás. Az alábbi cikkben ezekről beszélünk egy kicsit, a végén pedig összeszedjük a legtipikusabb hibákat is, amelyeket célszerű elkerülnünk, ha sikeresen szeretnék füvesíteni.

füvesítés Budapest, gyepszőnyeg Budapest, gyeptégla Budapest, kertépítés Budapest, kertépítő Budapest

Azt, hogy gyeptéglát vagy gyepszőnyeget alkalmazzunk-e nagyban befolyásolja az is, hogy mikor szándékozunk füvesíteni.

Ha ősszel szeretnénk füvesíteni, akkor a gyeptégla nem annyira ajánlott. Egyébként az ősz a legideálisabb időszak a kert füvesítésére. Ilyenkor a gyepszőnyeg gyökérzete – köszönhetően a hűvös, csapadékos időjárásnak – sokkal gyorsabban fejlődik, így ilyenkor van a legnagyobb esélyünk a sikerre.

füvesítés Budapest, gyepszőnyeg Budapest, gyeptégla Budapest, kertépítés Budapest, kertépítő Budapest

Télen figyeljünk arra, hogy ha 5 fok alatt van a hőmérséklet, akkor ne alkalmazzunk gyepszőnyeget. A gyeptégla alkalmazható, de itt is figyeljünk arra, hogy míg nyáron elég 2 hét a gyökérzet számára, addig télen ez 2 hónap is lehet akár és ezen idő alatt nem szabad a fűre lépnünk. Éppen ezért, ha van kutyánk, akkor nem biztos, hogy érdemes télen belefogni a füvesítésbe.

Tipikus hibák, amelyeket elkövethetünk a gyepszőnyeg telepítése során:

füvesítés Budapest, gyepszőnyeg Budapest, gyeptégla Budapest, kertépítés Budapest, kertépítő Budapest

A gyepszőnyeg lerakása során van néhány dolog, amelyre, ha odafigyelünk, akkor sikeresebbé tehetjük az egész műveletet. Az alábbiakban nézzük meg, hogy milyen tipikus hibákat szoktak elkövetni:

  • Nem öntözzük meg rendesen. Ne dőljünk be azoknak, akik azt mondják, hogy csak esténként szabad megöntözni a gyepszőnyeget. Érdemes – főleg nagy melegben – napközben is néhány óránként megöntözni a friss pázsitot. Persze ilyenkor csak kisebb adag vizet adjunk 1-1 alkalommal.
  • Túl sokáig tarjuk feltekert állapotban a gyepet. Ha megvan már a gyepszőnyeg, igyekezzünk még aznap lerakni, mivel ha várunk, akkor melegebb időben könnyen befülledhet és rohadásnak indulhat.
  • Nem készítjük elő a talajt a megfelelő mélységig. A gyepszőnyeg lerakása előtt mindenképpen készítsük elő a talajt legalább 25 cm-es mélységig, hiszen a leendő pázsit gyökerei akár ilyen mélyre is leérhetnek majd.
  • Rossz műtrágyát használunk. Sok helyen olvasható, hogy a marhatrágya megfelelő a füvesítéshez, de ez tévhit, hiszen ez a fajta trágya csak a zöldségekhez megfelelő.

 

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.