Hogyan hasznosítsuk újra a konyhai maradékot komposzt formájában?

A szemét és főként a konyhai szemét képes igazán felhalmozódni. A fejlett országokban ennek a problémának a megoldásán már dolgoznak, de maga a fogyasztó is sokat tehet azért, hogy ne halmozódjon fel a szemét hiába. Megteheti például, hogy újrahasznosítja az ételt, amely azon felül, hogy csökkenti a szemetet, számos más előnnyel is jár.

Mi történik a maradékkal?

Azokban az országokban, amelyekben a szemetet újrahasznosítják, hulladéklerakóban gyűjtik össze a konyhai maradékot is, melyet vékony talajréteggel fednek le, amely így végül természetes komposzttá válik. Azonban sajnos ezek a hulladéklerakók egyre nagyobb környezeti gondot jelentenek, ugyanis az így gyűjtött maradékok legalacsonyabb szintjeit nem éri oxigén, amely ennek hatására rothadni kezd. Ezt pedig megeszik az anaerob mikroorganizmusok, amelynek során metán szabadul fel. Ez a gáz pedig erősen negatív hatással bír a globális felmelegedésre.

kertépítés, kertépítés Budapest, kert építése, kert építése Budapest, kertrendezés, kertrendezés Budapest

A konyhai maradék újrahasznosításának előnyei

A konyhai hulladék újrahasznosításának, vagy más néven a komposztálásnak rengeteg előnye van. Elsősorban is, ha nem a szemetesbe dobjuk a konyhai hulladékot, akkor kevesebb lesz a szemetünk. Így kevesebb szemét kerül a hulladéklerakókba, mellyel csökken a metánkibocsátás is. Továbbá csökkenthetjük a kiadásainkat is, ha nem kell komposztot vásárolnunk, hanem használhatjuk a sajátunkat. Ugyanakkor, ha emiatt kezdünk el kertészkedni, és saját zöldségeket termesztünk, akkor kevesebbet kell vásárolnunk, amely által szintén több marad a családi kasszában, és persze ezáltal az élelmiszeripar energiahasználatát is csökkenthetjük. A komposztálással ráadásul biztosíthatjuk a kertünk egészségét, és csökkenthetjük a kertünk vízszükségleteit.

Milyen konyhai hulladékot lehet újrahasznosítani?

Ha komposztálni szeretnénk, akkor tudnunk kell, hogy egyáltalán milyen hulladékot tehetünk a gyűjtőnkbe. Ilyenek a nyers vagy főtt/sült húsok, gyümölcsök, zöldségek, tejtermékek, rizs, bab, tojáshéj, minden, ami búzából készült, növény- és virágmaradékok (amíg azok nem betegek), tea- és kávétermékek és puha papírtermékek.

Azonban természetesen van olyan szemét is, amely nem kerülhet bele a komposztba. Ilyenek a műanyagtermékek, fatermékek, kutya- és macskaalom, gyógyszerek, nem komposztálható keményítőbetétek, folyadékok, olajok és zsírok.

kertépítés, kertépítés Budapest, kert építése, kert építése Budapest, kertrendezés, kertrendezés Budapest

Hogyan hasznosítsuk újra a maradékot?

Elsősorban is szükség lesz egy ételtároló dobozra. Erre a célra megfelelő lesz egy 5 literes ételtároló konténer, amelyet aztán ki kell bélelni komposztálható keményítőbéléssel. Ha ez megvan, akkor elkezdhetjük feltölteni a konténerünket. Belekerülhet minden ételmaradék, és a korábban már felsorolt komposztálható hulladék. Amint tele van a konténerünk, ki kell vinnünk. Vegyük ki belőle a keményítőbélést, és helyezzük a kertbe. Fontos, hogy elkülönítsük egymástól a hulladék egymás fajtáit, és külön rétegekbe rendezzük őket a kert földjében. Első rétegként kerüljenek a földbe a gallyak és a szalma, majd ezt követően váltogatni kell a nedves és száraz rétegeket. A gallyakra tehát jöhetnek az ételmaradékok, majd erre megint gallyak, pellet, stb. Adhatunk hozzá trágyát is, ha szeretnénk felgyorsítani a folyamatot. Majd locsoljuk meg vízzel az egészet, és fedjük le famaradvánnyal. A rétegeinket meg kell forgatni egy lapáttal néhány hetente, hogy az alsóbb rétegekhez is jusson oxigén. Így elkerülhető a metán felszabadulása. Időközben egyébként adható hozzá még több hulladék is. A lényeg, hogy addig adagoljuk hozzá a maradékot, és kevergessük a halmot, ameddig teljesen homogén keveréket nem kapunk.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.