Hogyan gondozzuk kertünket ősszel

Lassan vége az ősznek, de a teendőket a kertben még ilyenkor is nyugodtan el lehet végezni. Ha például erőteljesebben hullik a lomb, akkor érdemes háromnaponta gereblyézni, hiszen ha a levelek a gyepen maradnak, akkor félő, hogy a gyep kipusztul. Ha önnek sziklakertje is van, akkor figyeljen oda arra, hogy ne kerüljön lomb az évelőkre, hiszen ha ezeket a növényeket betakarja a lomb, akkor befülledhetnek alul a növények, és rövid idő alatt el is rothadnának.

oszi-kert

Amikor összegyűjti a lombokat, ügyeljen arra, hogy a gyomokat is távolítsa el. Amennyiben ön nagyobb területen levő kerttel rendelkezik, érdemes szélvédő sövényt telepíteni. A sövény persze nem képes teljes egészében felfogni a szelet, de legalább csökkenti a kertben a szélnyomást. Erre a célra tehát nem érdemes sűrű sövényt ültetni, mert azon a szél könnyen átbukik és olyan, mintha igazából ott sem lenne. A sövényhez használjon felfelé törő növekedésű cserjéket, kisebb méretű kertekbe pedig a legmegfelelőbbek azok a cserjék, amelyekből keskeny sövényt alakíthatunk. A fagyok miatt a nyári orgonát, az örökzöld orbáncfüvet, valamint a zanótot tavasszal kell elültetni, ha viszont feltétlenül ősszel szeretné elültetni ezeket, akkor mindenképpen gondoskodjon a téli takarásról.

A lombhullató cserjéket viszont nyugodtan el lehet ültetni ősszel, hiszen ha szerencséje van, akkor még a fagy előtt tudnak elég hajszálgyökeret nevelni ahhoz, hogy tavasszal könnyen növekedni tudjanak. A díszcserjék ültetésekor is nagyon oda kel figyelni a a talaj előkészítésre és  tápanyagokra, pont úgy, ahogy a sövény elültetésénél. Ősszel nagyon fontos, hogy az elültetett lombhullató cserjéket visszavágjuk, hogy megmaradjon az egyensúly a gyökérzet és a lombozat között.

oszi-kert-budapest

A rózsanádat a legelső fagy után azonnal ki kell szedni a földből, viszont nem kell lerázni a gyöktörzsön levő földet. Amint megjönnek az erősebb fagyok, érdemes kiszedni a földből a kardvirágokat is, a krizantém tövét pedig tavasszal szükséges csak elosztani, nem ősszel, hiszen a tavaszi tőosztás sokkal biztonságosabb, mint az őszi. A kerti bútorokat nem szabad túl sokáig a szabadban hagyni, mert az késő őszi nedves-fagyos időjárás könnyen tönkreteheti azokat. Ezért amit csak tud tegyen be a garázsba vagy a fészerbe. Végül pedig a tél közeledtével a madarakról is gondoskodni kell, vagyis etetőkhöz kell szoktatnunk azokat.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.