Hogyan építsünk sziklakertet?

Mindenki elismeri, hogy a sziklakertek szépek és ízlésesek. Ha ön esetleg még nem látott ilyet, akkor a sziklakert egyszerűen egy területen fekvő különböző sziklákból és kövekből áll, valamint több különleges apró növényből. Mivel a sziklák állandóak, szilárdak és strapabírók, kiegészítik a kényesebb virágokat is.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, sziklakert

A japánok ismerték fel a középkorban azt, hogy a szikláknak meditatív és nyugtató hatásuk van, amikor létrehozták a Zen kertet. Szerencsére, egy szép és ízléses sziklakert kialakítása az otthonában is igen egyszerű lehet. Az a kis idő, amit kertjére szán majd kifizetődik amint kész lesz a sziklakert, ami szebbé teszi a kínosabb kerti részeket is, és ha készen lesz önnek semmi más dolga nem lesz, csak néha lazán öntözni. Ha van egy olyan kis lejtő a kertjében, amit sokszor ér a nap, ez lehet a tökéletes hely ahhoz, hogy egy természetesnek látszó sziklakertet építsen. Első lépésként válassza ki a sziklakert pontos helyét és jelölje körbe huzalokkal. Ahhoz hogy minden simán menjen, akkor ássa ki az alapot, amikor a föld elég száraz. Ásson körülbelül 30 centimétert és távolítsa el a magvakat és a gyökereket. Második lépésként tegye le a vízelvezető réteget, ez az alapozás majd elnyeli a felesleges nedvességet. Ezt a lépést ki lehet hagyni, ha könnyű és száraz lejtőre építi a sziklakertet. A következő lépés a homokréteg letétele. A homok egy vízáteresztő rétegként működik, amely fenntartja a termőtalajt.

A szakértők azt javasolják, hogy körülbelül 7 centiméter mélyen helyezzen durva homokot a vízelvezető réteg és a talajréteg közé. A következő lépésnél tegye le a talajréteget, ez mindennél fontosabb. Keverjen össze olyan földet, amely lehetővé teszi, hogy nyíljanak a virágai, bár néhány virágnak előfordulhat, hogy már keverék szükséges, de a következő kombinációk megfelelőek a legtöbb sziklakerthez: 1 rész termőtalaj, 1 rész tőzeg vagy humusz, valamint 1 rész kis kavics. A következő lépés a kövek lerakása. Válasszon olyan köveket, amelyek illenek a gyephez, és érdemes egy típusú kőből több méretben vásárolni. A kövek lerakása és a virágültetés között érdemes pár napot pihentetni a kertet és önmagát is.

kertépítés, kertépítés Budapest, kerttervezés, kerttervezés Budapest, sziklakert

A végső lépés a virágültetés. Először csak szétszórva ültessen virágot, majd amint az növekedni kezd, megfigyelheti, hogy hogyan mutat a sziklakertjében. Később pedig mozgathatja a virágokat, ha nem tetszik, vagy mindig ültethet újakat is.

Reméljük, hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.