Hogyan alakítsuk ki a kerti tavunkat?

Egy remek módja a hangulatunk javításának, ha létesítünk a kertünkben egy kis tavat vagy medencét, amely a kertünk összképére is nagy hatással lehet, hiszen a kerti tó különleges látványt jelent. Önmagában a vízfelület is különleges élményt nyújthat, de még tovább fokozhatjuk, ha telepítünk a vízbe tavirózsát, vízi jácintot vagy egyéb vízi növényeket, amelyek virágzáskor nagyon szépek.

kerti-to

A kerti tó tervezésének első lépése mindig a környezet feltérképezése. A tavunkat próbáljuk meg úgy elhelyezni, hogy minden elvárásnak megfeleljen. Legyen rendkívül látványos, lehessen könnyen kezelni, megoldható legyen a tisztítása is és természetesen megfelelően kell illeszkednie a már meglévő környezetbe. A megfelelő tervezés után természetesen a megépítése is komoly odafigyelést igényel: alapos előkészítő földmunkákkal jár, a szivattyút is megfelelően kell elhelyezni, továbbá a lépcsők kialakítása sem lényegtelen dolog. A legjobb, ha ezt egy profi kertépítő szakemberre bízzuk.

kerti-to2

Az építés során figyelembe kell venni azt is, hogy szilárd vagy fóliázott belső fal lesz-e. Ha tartósabb megoldást keresünk, akkor célszerű lehet egy megásott tómederben beton medence belsőt kialakítani, de persze ez költségesebb is.

A kialakítás során már figyelembe kell venni azt is, hogy milyen növényeket szeretnénk telepíteni a kerti tavunkba, mivel ettől függően kell kialakítanunk a lépcsőket majd, amelyekre elhelyezzük a tartóedényeket a növények számára. Ügyeljünk a tartóedények megfelelő rögzítésére. A fóliázott belsejű tavak gyorsabban elkészülnek, mivel kevesebb munkával jár a medence kialakítása, azonban ezeknél is figyelni kell a lépcsők kialakítására, illetve a tisztítóberendezés elhelyezésére. A fólia széleinek eltakarásáról se feledkezzünk meg, ezt megtehetjük díszkövekkel. Feltétlenül tegyünk a tó közelébe egy padot is, hogy kényelmesen tudjuk csodálni majd a gyönyörű kerti tavunkat!

Reméljük hasznosnak találta az eheti cikkünket is, ha tetszett, akkor kérjük, hogy Like-olja és ossza meg a facebook-on. Amennyiben segítségre lenne szüksége, Budapest legjobb kertépítő szakembere és csapata örömmel a rendelkezésére áll.